31 lipca 2015

PIECZONE PIEROGI Z JAGODAMI

Szał na owocowe pierogi trwa! Z truskawkami, malinami, porzeczkami i ... moje ulubione z jagodami!

Ale tym razem nie tradycyjnie gotowane, a pieczone!
Lekko kruche, zjedzone jeszcze ciepłe smakują idealnie! :)


Składniki:
Ciasto
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka białej tahini
  • 1/2 szklanki wrzątku
Farsz
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka inuliny

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Wszystkie mąki wymieszać, na środku zrobić wgłębienie i powoli wlewać wrzątek, zblendowanego wcześniej banana oraz tahini- ciasto bardzo dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić.
  2. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i odstawić na 15 minut (najlepiej do lodówki).
  3. Ciasto rozwałkować i powycinać koła, bądź odrywać po kawałku, formując kulki, którą należy spłaszczyć.
Farsz 
  1. Jagody wymieszać z cukrem oraz inuliną.
  2. Na wcześniej uformowane ciasto nakładać po łyżeczce jagód i dokładnie zaklejać brzegi (np. używając widelca).
  3. Pierogi piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Takie pierogi smakują troszkę, jak tradycyjny "pleśniak" :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (13 pierogów)- ok. 680kcal
1 pieróg- ok. 52kcal

PiknikLetnie owoce

21 komentarzy:

  1. Pieczone jeszcze przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham pierogi, ale takie pieczone to już w ogóle moje ukochane! :-) Pleśniak, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z najlepszych metod dzieki ktorej moja koleżanka schudła 20 kilo i nie powrocila do wagi ;) Link- www.schudnijznami.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierożków z owocami nie piekłam i wreszcie czas to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. z chęcią wypróbuję Twój pomysł na pierożki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale one smakowicie wyglądają! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierożki w wersji vegan - muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. czym mozna zastapic make z tapioki i inuline?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąkę z tapioki można zastąpić przykładowo jaglaną, gryczaną, czy sojową, natomiast inulinę można pominąć :)

      Usuń
    2. dziekuje :)

      Usuń
  9. Z checią bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z takiej mąki jeszcze nie jadłam. Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Swietne pierozki. W wersji pieczonej,jeszcze nie jadlam. Musze zrobic,bo inaczej moja ciekawosc,nie zostanie zaspokojona:-).

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę spróbować. Wspaniały i zdrowszy pomysł.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne pierożki, uwielbiam te z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, chyba wiem co przygotuję w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O rany! Pycha *.* chcę je :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie lubię pierogów z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo apetycznie wyglądają! Świetny pomysł na letni obiad:)

    OdpowiedzUsuń