A ja temu zaprzeczam i prezentuję roladę BEZ PIECZENIA! bez mąki! bez cukru! bez tłuszczu!
I żeby było mało to- bezglutenową i wegańską!! :)
Wartościowe migdały ze słodko- kwaśną żurawiną, delikatny i zdrowy krem jaglany...
Oczywiście nie mogło zabraknąć również w niej pysznych polskich truskawek!
Składniki:
- 4 garście migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 garście żurawiny
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 0,5l mleka migdałowego
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki stevi
- 1 garść truskawek
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem rozkrojonej wzdłuż laski wanilii.
- Po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć z niej miąższ i odstawić kaszę do wystygnięcia, po czym zblendować ją z dodatkiem stevi na bardzo gładki krem.
- Żurawinę sparzyć wrzątkiem i również zblendować.
- Migdały zmielić, dodać mus żurawinowy i porządnie połączyć (jak przy wyrabianiu ciasta).
- Z masy migdałowej uformować prostokąt na folii aluminiowej, nałożyć krem jaglany, truskawki i ostrożnie zawinąć- schłodzić w lodówce.
Przyzna to na pewno każdy amator słodkości - mój osobisty oczywiście wołał o więcej :) !
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (18 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 100kcal
Rolada wyszła piękna.Te truskawki w środku robią wrażenie.Świetny przepis;))
OdpowiedzUsuńBez pieczenia:-) uwielbiam takie ciacha.Krem jaglano-truskawkowy czego chcieć więcej:-)
OdpowiedzUsuńJak to dobrze, że zaczął się sezon na truskawki- można przyrządząc takie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa rolada, z truskawkami najlepsza :)
OdpowiedzUsuńJest prześliczna. *.*' I bez pieczenia - zapisuję!
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Wow teraz to już przesadziłaś, wygląda obłędnie <3 I jeszcze krem waniliowy jaglany, pychotka *.*
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie i pewnie obłędnie smakuje, ale to danie nie jest RAW, ze względu na wykorzystanie gotowanej kaszy jaglanej.
OdpowiedzUsuńzgadza się, całe danie nie, ale sama rolada tak :)
UsuńBrzmi nieziemsko apetycznie. A kg truskawek czeka na wykorzystanie... :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Ty to masz te pomysły! :)
OdpowiedzUsuńWow, świetna!
OdpowiedzUsuńPropozycja idealna, wygląda obłędnie, chętnie zjadłabym kawałek:))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a do tego ze zdrowych produktów :)
OdpowiedzUsuńIdealnie wygląda, nigdy nie widziałam takiej rolady :)
OdpowiedzUsuńTa rolada jest genialna! <3
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńWow jaka piękna rolada! Wygląda genialnie :) I z truskawkami <3
OdpowiedzUsuńAle cudo! Kupuję truskawki i zabieram się za przepis :) Kocham żurawinę, migdały i jaglankę. Strzał w 10:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na pyszne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńEkstra, skończyły mi się migdały, ale może pokombinuję z kokosem
OdpowiedzUsuńNie, nie mam wyrzutów i zjadłabym całą bez nich;)
OdpowiedzUsuńgeniusz!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna :)
OdpowiedzUsuńNo, no pomysł naprawdę świetny. Ja robie kotlety z kaszy jaglanej:). A czy rolada nie ma czasem jaglanego posmaku?
OdpowiedzUsuńkasza jaglana nabiera delikatności i słodyczy, dzięki gotowaniu w mleku z wanilią i stevią! dla mnie to obłęd i musiałam się kontrolować, żeby nie zjeść całego kremu :)
UsuńAleż kolorowa i smaczna propozycja, zabieram przepis ze sobą :)
OdpowiedzUsuńWOW! I takie desery to ja rozumiem, fantastyczny pomysł na krem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witam Magdo Po pierwsze gratuluje wspanialego bloga Od niedawna zaczelam interesowac sie zdrowa kuchnia a zwlaszcza eliminacja bialego cukru z diety. Uwielbiam Twoje przepisy jednak mam probl ze stworzeniem prawidlowego kremu z kaszy jaglanej. Dzis probuje.stworzyc kopiec kreta wg Twojego przepisu Kasze ugotowalam wczoraj wieczorem zmiksowalam dzis bez dodawania mleka jedynie ten litr ktory byl w przepisie Masa jest gladka i kremowa Jednak po raz kolejny wydaje sie zbyt.plynna nie wydaje.mi sie zwbym dala.rade uformowac z niej kopiec. Teraz sie chlodzi w lodowce. Moze masz jakis pomysl co robie zle? Albo jak moglabym uratowac ten krem w sensie zagescic zanim trafi na.ciasto? Pozdrawiam Iza Dian
OdpowiedzUsuńTo jeszcze raz ja Tym razem z wlasnego konta. Zastanawia mnie czy moze byc to problwm ze gotuje na napoju kokosowym alpro ktory zawiera mniej niz1% tluszczu?
UsuńUgotowalam przed chwila dziecku budyn na mace jaglanej dalam 6 lyzek na 5litra pelnego krowiego mleka i kiedy przestygl zmienil sie wlasnie w gesty puszysty krem ktey powinien sie znalezc na porannym ciescie. Czy to moze byc wina.mleka roslinnego?
Bardzo dziękuję za miłe słowa, staram się z każdym dniem pokazywać, że zdrowa dieta nie musi opierać się na wyrzeczeniach, a na pysznych, również słodkich daniach :)
UsuńA wracając do pytania- nie do końca uważam, że to wina mleka roślinnego, bo czasem gotuję kaszę jaglaną na wodzie i też uzyskuję gęstą konsystencję. Myślę, że następnym razem można spróbować dodać po prostu mniej mleka, ja gotuję kaszę dopóki cały płyn nie zostanie wchłonięty (wręcz ją rozgotowuję i odstawiam do wystygnięcia i schłodzenia w lodówce), a w przypadku tego kremu, który już przygotowałaś może spróbuj dodać do zagęszczenia troszkę mąki, np. migdałowej, czy zmielonych płatków :)
Dzieki za podpowiedz Poprobuje jeszcze w koncu musi sie udac :) i masz racje odkad przestalam rodzine karmic bialym cukrem jemy wiecej slodkosci niz kiedykolwiek a maz bez zadnego treningu zgubil 4kg :)
Usuńgratuluję i tak trzymać, a ja zawsze służę radą, czy ciekawą przepisem! :)
UsuńJeszcze jedno pytanie mi przyszlo do glowy. Ugotowana kasze miksujesz na krem w food procesorze takim z nozami czy raczej recznym robotem kuchennym?
Usuńzawsze ręcznym blenderem, nigdy takim z nożami :)
UsuńTo moze tu bede upatrywac przyczyny moich kulinarnych niepowodzen :) Nieudane ciasto zostalo juz ppchloniete Z polowy kremu powstal jaglany shake a z.drugiej "polewa" do upieczonego spodu i bananow. Rodzina nie narzekala :) dzieki za odpowiedz
Usuńno to proponuję rzeczywiście użyć blendera ręcznego :) i bardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńRolada wygląda super i jestem przekonana, że świetnie smakuje, ale z tymi koralami to przegięłaś! :P
OdpowiedzUsuństarałam się! :)
UsuńPyszności! Będę tylko czymś musiała zastąpić stewię, nie mogę się do niej przekonać w tych róznych kremach :(
OdpowiedzUsuńrzeczywiście ten smak nie każdemu smakuje, ale może zastąpić ją ksylitolem lub cukrem kokosowym albo po prostu syropem daktylowym, czy z agawy :)
UsuńZapisałam sobie ten przepis, zrobię za miesiąc jak już będę miała wakacje, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś, trochę pozmieniałam ale wyszedł pyszny! Dziękuję za inspirację :) ps. czy będę mogła umieścić go u siebie? oczywiście z Twoim linkiem :)
OdpowiedzUsuńjasne, że tak! :) i cieszę się bardzo, że smakowało :)
UsuńMadzia to jest boskie!
UsuńSmakowało bardzo! tak, że nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) ale na pewno niebawem znów zrobię :)
UsuńMadzia, to jest boskie!
OdpowiedzUsuńJakiej formy stewi dotyczy instrukcja w opisie? Pytam, bo one mają różną moc słodzenia:)
OdpowiedzUsuńzgadza się, tutaj akurat stevia w proszku :) w tym przypadku nie trzeba zbyt dużej ilości słodzidła, bo smak mleka migdałowego i laska wanilii robią swoje, a przy tym sama rolada, dzięki żurawinie już jest słodka :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. :) A żurawina ma być suszona?
UsuńJak najbardziej suszona :)
UsuńZrobiłam roladę wczoraj wieczorem i muszę przyznać, że w trakcie klęłam na czym świat stoi i wydawało mi się, że jedynym, co uratuje smak tego wyrobu, będą truskawki. Ale nic to, rolada poszła do lodówki, przespała się tam i właśnie jej spróbowałam. Okazało się, że jest na prawdę smaczna! :) Bardzo przyjemny przepis. :) Jedynie "krem" jaglany uważam, że wyszedł trochę za sztywny, mimo że jeszcze dolewałam mleka podczas blendowania kaszy. Jeśli będę jeszcze kiedyś robić, spróbuję dodać więcej płynu do gotowania, pewnie wtedy krem zrobi się bardziej mięciutki. ;) Pozdrawiam, będę czasem zaglądać w poszukiwaniu inspiracji. :)
Usuńa właśnie doszły do mnie też opinie, że krem z kolei wychodzi im bardziej płynny- to kwestia wprawy tak myślę i wyczucia :) jeszcze kilka tego typu ciast i będziesz mistrzynią! :) serdecznie zapraszam :)
Usuń