Szparagi są wyjątkowymi warzywami, bardzo delikatnymi w smaku i nadającymi się do spożycia pod różną postacią!!
Te zielone najbardziej lubię w całości, zaś z białych postanowiłam przyrządzić kremowy sos.
Przyznam nieskromnie, że był to świetny pomysł, dzięki ich delikatności sos wyszedł wprost idealny- rozpływał się w ustach!
Składniki:
- 70g makaronu penne z brązowego ryżu
- 1 wiązka białych szparagów
- 100ml zagęszczonego mleka ryżowego
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- koperek
- przyprawy: biały pieprz, sól morska
- Makaron ugotować.
- Ze szparagów odciąć końce (1/3 części) i delikatnie obrać ze skórki.
- Następnie przygotowanie szparagi lekko obgotować na parze (10- 15 minut).
- Z ugotowanych szparagów zostawić kilka do dekoracji, a pozostałe zblendować na gładki sos, dodając przyprawy i mleko ryżowe- podgrzać na patelni.
- Ugotowany makaron podawać z sosem, całymi szparagami, koperkiem i czarnym sezamem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 405kcal
1 porcja- ok. 203kcal
Po prostu pycha :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i jestem pewna, że równie dobrze smakuje. Uwielbiam wszelkie dania makaronowe, zwłaszcza z sosami na bazie warzyw :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, pyszne przepisy - na pewno będę zaglądać częściej :)
bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu i oczywiście zapraszam codziennie :)
UsuńPyszności :):)
OdpowiedzUsuńMakaron ze szparagami - same pyszności :) Wypróbuj koniecznie moją wersję z sosem z masła orzechowego! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron sos bardzo fajny pomysł muszę koniecznie spróbowac :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie! :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej podoba mi się sos. :) Może makaron z cukinii i sos ze szparagów? :)
OdpowiedzUsuńto jest myśl! :)
UsuńChętnie ukradłabym ten makaron do mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam penne, uwiebiam szparagi, uwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuńale pysznie :D
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie wygląda! ♥♥♥
OdpowiedzUsuńSmakowite danie, w sam raz na obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Zjadłabym z chęcią....
OdpowiedzUsuńPyszne! Zjadłabym z chęcią....
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z sosem ze szparagów. Prosty, apetyczny przepis :)
OdpowiedzUsuńAkurat kupiłam pęczek białych i zielonych. Zielone dziś w całości do obiadu, z białych z chęcią zrobię sos, ale postawiłabym na inne dodatki. Mleka ryżowego ani sezamu nie mam i nie używam, w kuchni cenię jednak prostotę. Muszę się zastanowić z czym zrobić sos. Ale inspirację podchwyciłam. Może masz jakąś inną propozycję?
OdpowiedzUsuńzamiast zagęszczonego mleka ryżowego możesz użyć kokosowego, bądź po prostu śmietanki, czy jogurtu naturalnego :) a zamiast sezamu hm... może po prostu pestki dyni lub ziarna słonecznika?
UsuńMyślałam o mleku kokosowym. Mam go akurat. Ale po głowie chodzi mi jeszcze myśl o śmietanie i koperku. :)
UsuńUlala, uwielbiam Pene, a co dopiero ze szparagami *.*
OdpowiedzUsuńhairoutine.com
taki obiadek,mi się marzy :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć szparagi ze słoika?
OdpowiedzUsuń