Ja również za nim przepadam, ale oczywiście przyrządziłam je w wersji bezglutenowej i wegańskiej.
Była to zdecydowanie udana, pyszna próba!
Słodycz pomidorów i zagęszczonego mleczka ryżowego oraz pożywna, wyjątkowa w smaku ciecierzyca. Całość podana z ryżem basmati i niebanalne, pożywne i dietetyczne danie gotowe! :)
Składniki:
- 4 łyżki ciecierzycy
- 80ml zagęszczonego napoju ryżowego
- 200ml passaty pomidorowej
- 4 łyżek pełnoziarnistego ryżu basmati
- przyprawy: garam masala, kurkuma, imbir, papryka ostra, cynamon
- natka pietruszki
- Ciecierzycę namoczyć (kilka godzin), a następnie ugotować.
- Passatę pomidorową poddusić, po czym dodać przyprawy, ciecierzycę i wszystko wymieszać- podgrzać na patelni jeszcze przez kilka minut.
- Do całości dodać zagęszczony napój ryżowy.
- Gotowe curry podać z ugotowanym ryżem i świeżymi listkami natki pietruszki.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 535kcal
1 porcja- ok. 268kcal
O super! Uwielbiam curry, pomidory i ciecierzycę - chyba czas to połączyć :)
OdpowiedzUsuńJadłam dziś bardzo podobny obiad :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzycę! Takie curry to świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńOstatnio często jadam ciecierzycę :) super przepis
OdpowiedzUsuńNieee, ciecierzyca to coś, do czego jeszcze długo długo się nie przekonam...
OdpowiedzUsuńszkoda, a próbowałaś i na wytrawnie i na słodko lub w formie kremu?
Usuńjest super pożywna i zdrowa :)
Co to za zagęszczony napój ryżowy? Jakiś specjalny? Nada się np. mleko kokosowe? :)
OdpowiedzUsuńto dokładnie coś takiego http://www.bioplanet.pl/zageszczony-produkt-ryzowy-bezglutenowy-bio-200-ml---natumi,4038375025003,pk221,p4104,PL smakuje jak słodka śmietanka, jest wspaniały, ale oczywiście tradycyjne mleczko kokosowe jak najbardziej również się sprawdzi :)
UsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMadziu ja zdecydowanie lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! Ja powoli odkrywam coraz to nowe odsłony ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńCiecierzyca jest bardzo ciekawa w gotowaniu. Można ją przygotowywać na tysiące sposobów. Tylko szaleć! :)
OdpowiedzUsuńNo! Zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam curry, mogłabym jeść i jeść, a szczególnie w tak smacznym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńTo jest coś co lubię :)
OdpowiedzUsuńto co lubię w curry to nieoczywistość - może być ze wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. Nominowałam cię do LBA, zapraszam do zabawy
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na obiad, a łączenie ryżu ze strączkowymi zapewnia optymalny zestaw aminokwasów :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kombinacje i pomidorowe curry :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńależ to musiało być pyszne, chętnie wypróbuję Twoją propozycję na obiad. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię curry wykorzystywać w takich daniach.Świetnie smaukue;)
OdpowiedzUsuńKocham curry, więc takie też musi być pycha
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam coś podobnego, ale zdjęcia nie nadawały się do publikacji :D Ale Twoja porcja wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuń