I dzisiaj właśnie taką Wam przedstawiam, ale oczywiście jak to już na mnie przystało- w zdrowszej wersji :)
Kruche ciasto (już wielokrotnie wypróbowane i niezawodne!) wykonane na bazie mąki jaglanej, bez tłuszczu i cukru!
A nadzienie oczywiście jabłkowe z dodatkiem lekko orzechowego amarantusa :)
Składniki:
Tartaletki
- 6 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżeczka tahini
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki ziaren amarantusa
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka suszonych moreli
Tartaletki
- Banana zblendować i połączyć z mąką oraz tahini.
- Wyrobić ciasto i wyłożyć do foremek.
- Z części ciasta uformować niezbyt szerokie paski.
- Amarantus ugotować w wodzie.
- Następnie do amarantusa zetrzeć jabłko (na dużych oczkach), dodać cynamon, pokrojone suszone morele i wymieszać.
- Do przygotowanych wcześniej spodów nałożyć nadzienie, a na wierzch ułożyć paski z ciasta.
- Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.
A podczas pieczenia oczywiście w całym mieszkaniu unosi się niezastąpiony aromat :)
Mogę się również pochwalić, że ten przepis jest dostępny również w najnowszym wydaniu E!stilo!!
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (4 szarlotki)- ok. 815kcal
1 szarlotka- ok. 204kcal
Piękne szarlotki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne!!! Może któregoś dnia zrobię i polecę Ciebie! :D
OdpowiedzUsuńbędzie mi bardzo miło :)
UsuńSuper, zabieram sobie jedną :-)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, bo jestem szarlotkowym potworem :D
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze słodko i pysznie:)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWizualnie obłędne :)
OdpowiedzUsuńJak zrobię to z pewnością się tym pochwalę! :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki są boskie :) A czym mogę zastąpić tahini bo nie mam :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne! :) Uwielbiam takie.
OdpowiedzUsuńSzarlotka zawsze byla moim ulubionym ciachem:-) na weeken popelnie na pewno.Fajny pomysl by zrobic nadzienie z ziaren amarantusa,bardzo je
OdpowiedzUsuńlubie :-)
Piękne się prezentują :)
OdpowiedzUsuńsłodkie i urocze tartaletki :)
OdpowiedzUsuńMniaaaam:)
OdpowiedzUsuńJadłabym! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Hm zamiast kaszy jaglanej może być jakaś inna?
OdpowiedzUsuńnie użyłam w przepisie kaszy jaglanej tylko mąkę jaglaną, ale oczywiście można zastąpić ją, np. mąką amarantusową, owsianą, czy gryczaną :)
OdpowiedzUsuńGenialne, z wyglądu nie ustępują tradycyjnej szarlotce :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o jedną:)
OdpowiedzUsuń