Zdecydowanie jednym z nich są szparagi, a moje ulubione to te zielone :)
Szparagi są najlepsze podane w prosty sposób, dlatego nie poddawałam ich bardzo mocnej obróbce.
Świetnie skomponowały się z komosą, lekkim sosem i aromatycznymi ziarnami konopi!
Składniki:
- kilka szparagów zielonych
- 5 łyżek komosy ryżowej czerwonej
- 80g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka łuskanych ziaren konopi
- koperek
- przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy
- Komosę ugotować.
- Ze szparagów odciąć końcówki (około 1/3 części) i ugotować na parze (około 5- 10 minut).
- Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami i posiekanym koperkiem.
- Na talerz nałożyć komosę, szparagi, polać sosem i posypać uprażonymi na suchej teflonowej patelni ziarnami konopi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 425kcal
1 porcja- ok. 213kcal
kocham szparagi, a komosy nigdy jeszcze nie jadłam, muszę kiedyś spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię szparagi takie, jakimi stworzyła je natura! :)
OdpowiedzUsuńJuż druga osoba kusi szparagami, a ja nie mogę się doczekać aż je kupię!
OdpowiedzUsuńCzemu szparagi są takie drogie :(
OdpowiedzUsuńMniam jakie to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Kocham szparagi ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie... :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie też mi się wydaje, że szparagi nie potrzebują zbyt licznego towarzystwa ;)
OdpowiedzUsuńDanie bardzo niom!
SzpaRagi królują :-D
OdpowiedzUsuńU mnie również na blogu, lecz przepisz z białych szparag ;-)
Pozdrawiam
www.rodzinka2plus2.blogspot.com
Pysznie to wszystko wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wszystko wygląda :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowanych jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi pod każdą możliwą postacią, więc przepis ląduje do mojego notatnika :)
OdpowiedzUsuńhairoutine.com
Szparagi tak, komosa tak, czego chieć więcej:)
OdpowiedzUsuńJak zdrowo i smacznie :):)
OdpowiedzUsuńTeż najbardziej lubie zielone szparagi :) Pyszne i lekkie danie-tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńZielone szparagi, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZ komosą jeszcze nie miałam okazji próbować. Wyglądają fajnie ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietne zestawienie :)
OdpowiedzUsuń