Czyli "superfoods" pełne żelaza i kwasu foliowego!!
Superfood, czyli produkty zawierające mnóstwo prozdrowotnych wartości odżywczych. Należy do nich, ostatnio często doceniana kasza jaglana. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz witamin z grupy B. Kasza jaglana wykazuje się właściwościami odkwaszającymi organizm i neutralizującymi wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Natomiast buraki i szpinak to bomby żelaza i kwasu foliowego!Dlatego do dzieła, zabieramy się do pichcenia pysznej i super zdrowej zapiekanki! :)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 350g szpinaku (brykiet)
- pół buraka
- 1 marchew
- przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól morska, pieprz ziołowy, curry, papryka słodka, oregano
- Kaszę dwukrotnie opłukać i ugotować w wodzie.
- Buraka i marchew pokroić na cienkie plasterki i obsypać przyprawami (curry, papryka słodka).
- W przypadku użycia szpinaku mrożonego należy go rozmrozić i wymieszać z kaszą, dodając czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i oregano.
- W naczyniu żaroodpornym, bądź sylikonowej formie układać warstwowo: kasza ze szpinakiem, plastry marchwi, kasza ze szpinakiem i na wierzchu plastry buraka (lekko wduszając je do środka).
- Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z funkcją termoobiegu).
Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 750kcal
1 porcja- ok. 75kcal
:) ciekawie się prezentuje takie różowe danie :) Ja często zastępuję właśnie kaszą jaglaną wszelakie spody, dajmy na to jako spód tarty, zamiast tradycyjnego ciasta - na wierzch dopiero dawałam szpinak z przyprawami i oczywiście dużą ilością czosnku;) i zapiekałam:) Następnym razem dodam jeszcze marchewkę i buraczki:) Coś mi się zdaje, że będzie interesujący smak:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności posyłam:)
Masz rację kasza jaglana jest idealna, jako spód do tarty i w formie ugotowanej i zmielonej (mąki)! Buraczki są chrupkie i to mi się najbardziej podobało ;)
UsuńPięknie wygląda ta zapiekanka. Muszę też spróbować zapiec kaszę jaglaną z jakimiś dodatkami.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten pomysł podoba:)
OdpowiedzUsuń