10 maja 2014

ZAPIEKANKA JAGLANA ZE SZPINAKIEM I BURAKAMI

Czyli "superfoods" pełne żelaza i kwasu foliowego!!

Superfood, czyli produkty zawierające mnóstwo prozdrowotnych wartości odżywczych. Należy do nich, ostatnio często doceniana kasza jaglana. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz witamin z grupy B. Kasza jaglana wykazuje się właściwościami odkwaszającymi organizm i neutralizującymi wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Natomiast buraki i szpinak to bomby żelaza i kwasu foliowego!
Dlatego do dzieła, zabieramy się do pichcenia pysznej i super zdrowej zapiekanki! :)



Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 350g szpinaku (brykiet)
  • pół buraka
  • 1 marchew
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól morska, pieprz ziołowy, curry, papryka słodka, oregano
Przygotowanie:
  1. Kaszę dwukrotnie opłukać i ugotować w wodzie.
  2. Buraka i marchew pokroić na cienkie plasterki i obsypać przyprawami (curry, papryka słodka).
  3. W przypadku użycia szpinaku mrożonego należy go rozmrozić i wymieszać z kaszą, dodając czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i  oregano.
  4. W naczyniu żaroodpornym, bądź sylikonowej formie układać warstwowo: kasza ze szpinakiem, plastry marchwi, kasza ze szpinakiem i na wierzchu plastry buraka (lekko wduszając je do środka).
  5. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z funkcją termoobiegu).
Gotowe! Teraz tylko pozostaje pokroić na kawałki i pałaszować pyszną zapiekankę superfoods!


Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 750kcal
1 porcja- ok. 75kcal

Piknik majowy

4 komentarze:

  1. :) ciekawie się prezentuje takie różowe danie :) Ja często zastępuję właśnie kaszą jaglaną wszelakie spody, dajmy na to jako spód tarty, zamiast tradycyjnego ciasta - na wierzch dopiero dawałam szpinak z przyprawami i oczywiście dużą ilością czosnku;) i zapiekałam:) Następnym razem dodam jeszcze marchewkę i buraczki:) Coś mi się zdaje, że będzie interesujący smak:)
    Serdeczności posyłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację kasza jaglana jest idealna, jako spód do tarty i w formie ugotowanej i zmielonej (mąki)! Buraczki są chrupkie i to mi się najbardziej podobało ;)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda ta zapiekanka. Muszę też spróbować zapiec kaszę jaglaną z jakimiś dodatkami.

    OdpowiedzUsuń