3 maja 2014

KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Nadchodzi sezon na szparagi... pyszne i pożywne!
Szparagi mają swoje korzenie u starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian... wiedzieli co dobre ;)

Spośród czterech kolorów szparagów mój wybór padł na zielone.
Zazwyczaj są stosunkowo cienkie i mają wyrazisty smak. Są bogate między innymi w potas (wpływają moczopędnie na organizm), kwas foliowy (pożądany dla kobiet starających się zajść w ciążę), czy białko- glutation (pomaga w walce z nowotworami).


Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 250ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka listków mięty
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatki: 2 łyżki ryżu brązowego
Przygotowanie: 
  1. Szparagi obrać delikatnie ze skórki, a następnie gotować przez 10 min w garnku napełnionym wodą (w pozycji pionowej).
  2. Po podgotowaniu odkroić główki (1/3 części szparaga od góry).
  3. Dolne części szparagów podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i posiekanych listków mięty.
  4. Lekko podsmażone szparagi zalać bulionem warzywnym i dusić przez około 10 min.
  5. Następnie całość (oprócz główek)  zblendować na gładki, aksamitny krem.
  6. Podać z ugotowanymi główkami i brązowym ryżem.
Podsumowując, korzystajmy z ich dostępności i twórzmy dania z ich zastosowaniem!
Smacznego!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal

SzparagiPiknik majowy

3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł :) do słoiczków i można zabrać na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) ciekawe jak smakują takie szparagi... :)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają swój specyficzny smak, który mi bardzo odpowiada, a taki krem jest bardzo aksamitny :)

      Usuń