Szparagi mają swoje korzenie u starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian... wiedzieli co dobre ;)
Spośród czterech kolorów szparagów mój wybór padł na zielone.
Zazwyczaj są stosunkowo cienkie i mają wyrazisty smak. Są bogate między innymi w potas (wpływają moczopędnie na organizm), kwas foliowy (pożądany dla kobiet starających się zajść w ciążę), czy białko- glutation (pomaga w walce z nowotworami).
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 250ml bulionu warzywnego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka listków mięty
- czosnek
- przyprawy: sól, pieprz
- dodatki: 2 łyżki ryżu brązowego
- Szparagi obrać delikatnie ze skórki, a następnie gotować przez 10 min w garnku napełnionym wodą (w pozycji pionowej).
- Po podgotowaniu odkroić główki (1/3 części szparaga od góry).
- Dolne części szparagów podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i posiekanych listków mięty.
- Lekko podsmażone szparagi zalać bulionem warzywnym i dusić przez około 10 min.
- Następnie całość (oprócz główek) zblendować na gładki, aksamitny krem.
- Podać z ugotowanymi główkami i brązowym ryżem.
Smacznego!
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal
ciekawy pomysł :) do słoiczków i można zabrać na piknik :)
OdpowiedzUsuń:) ciekawe jak smakują takie szparagi... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Mają swój specyficzny smak, który mi bardzo odpowiada, a taki krem jest bardzo aksamitny :)
Usuń