Jednak tym razem nie jest w tradycyjnym wydaniu, a troszkę azjatyckim ;)
Lekka, a jednocześnie sycąca. Polecam.
Składniki:
- 100g piersi z kurczaka
- 50g makaronu ryżowego nitki
- 1 marchew
- puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka pestek dyni
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: curry, kurkuma, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować (zbierając burzyny) z dodatkiem kurkumy, liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Dodać pokrojoną w talarki marchew i gotować do miękkości razem z mięsem.
- Do powstałego wywaru dodać pomidory z puszki, sos sojowy i doprawić do samku (curry, papryka ostra).
- Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu (zalać zagotowaną wodą, tak by przykryć cały makaron i odstawić na 5-10 minut).
- Gotowy makaron, po odcedzeniu, przełożyć do zupy.
- Ziarna słonecznika i pestki dyni uprażyć lekko na suchej patelni teflonowej.
- Przełożyć zupę na talerz i posypać natką pietruszki oraz uprażonymi ziarnami.
Całość (2 porcje)- ok. 410kcal
1 porcja- ok. 205kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz