Muffiny mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Oprócz tego są bardzo dietetyczne i świetnie sprawdzają się, jako przekąska czy podwieczorek :)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki stevi
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody)
- Kaszę jaglaną zmielić (np. w młynku do kawy).
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę z cynamonem.
- Do białek powoli dodawać żółtka miksując na najniższych obrotach.
- Do masy dodać mąkę, stevię i proszek do pieczenia, a następnie całość powoli wymieszać łyżką.
- Masę przełożyć do foremek (najlepiej sylikonowych) i piec przez około 20 minut w 180 stopniach.
*Po upieczeniu stwierdziłam, że spokojnie do przepisu można dodać cały jogurt naturalny, bądź banana. Muffinki będą wtedy bardziej miękkie ;)
Dodam, że muffiny były troszkę większe, niż te standardowe. Podana ilość składników spokojnie wystarczy na upieczenie 8 sztuk.
Kalorie:
Całość (6 muffin)- ok. 880kcal
1 muffina- ok. 147kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz