Poświąteczny detoks!
Lekki, a jednocześnie sycący i pełnowartościowy obiad. Kotleciki w towarzystwie kremu smakują świetnie. Polecam takie zestawienie wszystkim, którzy preferują lekkostrawne i dietetyczne posiłki.
Składniki:
Krem
- 1 mały brokuł
- bulion warzywny
- 1 łyżka ziaren słonecznika łuskanego
- przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól morska, pieprz ziołowy, koperek suszony
- 4 łyżki kaszy kuskus
- 2 marchewki
- 1 pieteuszka
- 1/4 selera
- 1 jajko
- szczypiorek
- przyprawy: curry, pomidor suszony z czosnkiem i bazylią, zioła prowansalskie, słodka papryka
Przygotowanie:
Krem
- Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Następnie zmiksować z dodatkiem bulionu warzywnego (około 1 szklanka).
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej i posypać gotowy krem.
- Kuskus zalać wrzątkiem na pół cm ponad poziom kaszy, przykryć i odstawić na 10 min.
- Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować.
- Gotowy kuskus i ugotowane warzywa wymieszać ze szczypiorkiem, jajkiem oraz doprawić do smaku.
- Formować niezbyt duże kotleciki (lekko spłaszczone).
- Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Kotleciki z kuskusem oraz wszelkie kremy to jedne z moich ulubionych dań, ponieważ są bardzo sycące i pełne zdrowia :)
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 570kcal
1 porcja- ok. 285kcal
jejku, te kotleciki wyglądają fantastycznie! takie warzywne są wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńzabójczo super obiad <3 !
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Takie lekkie dania idealne po świętach :)
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić z inną kasza, np. jaglaną? I ile wtedy jej na oko wypadałoby dać :)?
OdpowiedzUsuńjasne, że można- tyle samo co kuskusu :)
Usuńsuper pomysł na lekki obiadek!
OdpowiedzUsuń