czyli zdrowy i wegetariański talerz do syta!!! ;)
Tym razem skusiłam się na wykorzystanie kaszy kuskus. Przygotowuje się ją szybciej, albo równie szybko, co tzw. "zupki chińskie" zawierające tony chemii... Ma ona wyjątkowo delikatny smak i świetnie sprawdziła się, jako podstawa do moich kotlecików. W towarzystwie znikającej już niestety dyni smakowała doskonale.
Składniki:
- 4 łyżki kaszy kuskus
- szklanka marchewki z groszkiem
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry, mieszanka ziół
- dodatek do podania: dynia hokkaido
- Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (do kaszy zazwyczaj dodaję odrobinę curry, wtedy kasza podczas przygotowania nabiera smaku i aromatu).
- Do miski wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy kolejno marchewkę z groszkiem, gotową kasze kuskus oraz przyprawy.
- Następnie formujemy małe kotleciki i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Kotlety muszą piec się około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni.
- Dodatkiem do dania jest u mnie dynia hokkaido, którą pokroiłam i obsypałam przyprawami, a następnie zapiekłam w piekarniku podobnie jak kotlety.
Jako ciekawostkę dodam, że kasza kuskus jest uzyskiwana z najszlachetniejszych ziaren pszenicy durum. Jej korzenie zastosowania sięgają do Afryki, później Azji. Stąd też jest charakterystycznym produktem kuchni orientalnej.
W mojej opinii jest niezastąpiona do wszelkiego rodzaju dań szybkich w przygotowaniu, np. sałatek, które można zabrać do pracy jako pełnowartościowy i odżywczy posiłek.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 290kcal
Czy masz jakiś pomysł z czym mogę podać kotleciki zamiast z dynią? :)
OdpowiedzUsuńZ grillowanymi warzywami- cukinia, baklazanem, marchewkami :)
Usuń