2 stycznia 2020

POTRAWKA DYNIOWA



Składniki:

  • ryż brązowy okrągły - 400 g
  • oliwa - 1 łyżka
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieczarki - 200 g
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • ciecierzyca konserwowa - 400 g
  • kalafior - 1/2 szt.
  • pierś z kurczaka - 400 g
  • dynia - 1/2 szt.
  • napój migdałowy - 1 szklanka
  • płatki drożdżowe - 5 łyżek
  • tahini - 1 łyżka
  • suszona natka pietruszki - 2 łyżeczki
  • sól - 2 łyżeczki
  • curry - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • świeża bazylia - trochę

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj i odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj pokrojone bardzo drobno pieczarki.
  3. Kolejno dodaj kawałki kurczaka i całość smaż kilka minut, pod koniec dodaj przyprawy.
  4. Następnie na patelnię wrzuć paprykę pokrojoną w cienkie paski, marchewkę pokrojoną w talarki oraz kawałki kalafiora. Całość zalej 2 szklankami wody i duś do miękkości o odparowania większości płynu.
  5. Na sam koniec dodaj odcedzoną ciecierzycę.
  6. Dynię pokrój na kawałki i ugotuj w oddzielnym garnku. Po ugotowaniu zblenduj ją z niewielką ilością płynu, w którym się gotowała, napojem migdałowym, curry, solą i płatkami drożdżowymi.
  7. Sos dodaj na patelnię i całość wymieszaj.
  8. Ryż nałóż do misek, następnie dodaj potrawkę, danie udekoruj świeżą bazylią.


Kalorie:
Całość (8 porcji) - ok. 3075 kcal
1 porcja - ok. 384 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 komentarz: