Składniki:
- ryż brązowy okrągły - 400 g
- oliwa - 1 łyżka
- czosnek - 4 ząbki
- pieczarki - 200 g
- papryka czerwona - 1 szt.
- marchew - 1 szt.
- ciecierzyca konserwowa - 400 g
- kalafior - 1/2 szt.
- pierś z kurczaka - 400 g
- dynia - 1/2 szt.
- napój migdałowy - 1 szklanka
- płatki drożdżowe - 5 łyżek
- tahini - 1 łyżka
- suszona natka pietruszki - 2 łyżeczki
- sól - 2 łyżeczki
- curry - 1 łyżeczka
- pieprz - 1/2 łyżeczki
- świeża bazylia - trochę
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj i odcedź.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj pokrojone bardzo drobno pieczarki.
- Kolejno dodaj kawałki kurczaka i całość smaż kilka minut, pod koniec dodaj przyprawy.
- Następnie na patelnię wrzuć paprykę pokrojoną w cienkie paski, marchewkę pokrojoną w talarki oraz kawałki kalafiora. Całość zalej 2 szklankami wody i duś do miękkości o odparowania większości płynu.
- Na sam koniec dodaj odcedzoną ciecierzycę.
- Dynię pokrój na kawałki i ugotuj w oddzielnym garnku. Po ugotowaniu zblenduj ją z niewielką ilością płynu, w którym się gotowała, napojem migdałowym, curry, solą i płatkami drożdżowymi.
- Sos dodaj na patelnię i całość wymieszaj.
- Ryż nałóż do misek, następnie dodaj potrawkę, danie udekoruj świeżą bazylią.
Kalorie:
Całość (8 porcji) - ok. 3075 kcal
1 porcja - ok. 384 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Pycha☺
OdpowiedzUsuń