Składniki:
- 100 g amarantusa ekspandowanego
- 200 g daktyli suszonych
- 2 garście orzechów włoskich
- 100 g kaszy jaglanej
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki mleka migdałowego
- banan
- duże jabłko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
- Daktyle sparz wrzątkiem, odcedź i zblenduj na mus.
- Mus daktylowy połącz z garścią rozdrobionych orzechów oraz amarantusem. Masę wyłóż na spód blaszki, formując również brzegi.
- Kaszę jaglaną wypłucz, ugotuj w mleku, a następnie zblenduj z bananem oraz cynamonem - wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
- Jabłko pokrój na plastry, a następnie podsmaż na suchej patelni teflonowej. Dodaj przyprawę i syrop z agawy, po kilku minuta plastry przełóż na wierzch ciasta.
- Całe ciasto posyp garścią pokruszonych orzechów włoskich.
Kalorie:
Całość (20 kawałków) - ok. 1975 kcal
1 kawałek - ok. 99kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz