Składniki:
- 100 g kaszy pęczak
- 1 pęczek szczypioru
- garść pomidorów koktajlowych
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 2 łyżki hummusu
- 2 kawałki łososia wędzonego
- pół awokado
- algi w zalewie
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Kaszę pęczak ugotuj, odcedź i ostudź.
- Następnie kasze wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, groszkiem i pokrojonymi na pół pomidorkami.
- Oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny wymieszaj z przyprawami i dodaj do pęczaku.
- Pęczak rozłóż na talerze, na wierzchu ułóż po kawałku łososia wędzonego, po łyżce hummusu, plastry awokado, algi, a całość posyp sezamem.
Kalorie:
Całość (2 porcje) - ok. 1610kcal
1 porcja - ok. 805kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz