Składniki:
Spód
- 250 g płatków owsianych
- 1 garść migdałów
- 3 łyżki kakao
- 2 garście śliwek suszonych
Masa i dodatki
- 200 g kaszy jaglanej
- 700 ml mleka migdałowego
- 3 łyżki ksylitolu
- świeże owoce: maliny, borówki, truskawki
- świeża mięta
Przygotowanie:
Spód
- Płatki owsiane zmiksuj wraz z migdałami na drobno, a następnie połącz z kakao.
- Śliwki suszone sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.
- Mus wmieszaj w suche składki, połącz do uzyskania masy, którą następnie wyłóż na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi.
Masa i dodatki
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłucz, a następnie ugotuj w mlekiem z dodatkiem ksylitolu.
- Ugotowaną kasze zblenduj na gładki krem, który wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
- Całość udekoruj pokrojonymi owocami oraz świeżą miętą.
Kalorie:
Całość (20 kawałków) - ok. 3040kcal
1 kawałek - ok. 152kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz