16 czerwca 2019

LETNIE CIASTO BEZ PIECZENIA

Takie ciasta lubię najbardziej - nie za słodkie, nie za ciężkie, z mnóstwem owoców!



Składniki:

Spód

  • 250 g płatków owsianych

  • 1 garść migdałów

  • 3 łyżki kakao

  • 2 garście śliwek suszonych


Masa i dodatki

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 700 ml mleka migdałowego

  • 3 łyżki ksylitolu

  • świeże owoce: maliny, borówki, truskawki

  • świeża mięta


Przygotowanie:

Spód

  1. Płatki owsiane zmiksuj wraz z migdałami na drobno, a następnie połącz z kakao.

  2. Śliwki suszone sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.

  3. Mus wmieszaj w suche składki, połącz do uzyskania masy, którą następnie wyłóż na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi.


Masa i dodatki

  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłucz, a następnie ugotuj w mlekiem z dodatkiem ksylitolu.

  2. Ugotowaną kasze zblenduj na gładki krem, który wyłóż na wcześniej przygotowany spód.

  3. Całość udekoruj pokrojonymi owocami oraz świeżą miętą.


Kalorie:

Całość (20 kawałków) - ok. 3040kcal

1 kawałek - ok. 152kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz