Dzisiaj na talerzu ląduje aromatyczny chlebek z gryki, któremu cynamon i mak dodają świątecznego charakteru :)
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej niepalonej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki lnu mielonego
- 4 łyżki syropu z agawy
- 1/3 szklanki maku
- 1 łyżeczka sody
- cynamon
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną namocz w wodzie przez całą noc.
- Len wymieszaj z 6 łyżkami wrzątku i odczekaj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj na gładką masę.
- Całosć przełóż do formy i piecz około 35 minut w 190 stopniach.
Gotowy chlebek podawaj z ulubionymi dodatkami.
U mnie było to masło orzechowe i domowy dżem malinowy!
Kalorie:
Całość (15 kawałków) - ok. 1445kcal
1 kawałek - ok. 96kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Taki chlebek na śniadanie - bajka! Pycha :)
OdpowiedzUsuń