Ja zakochałam się w wegańskiej wersji!
Pożywne... Z charakterem - pycha!
Składniki:
- 500g ryżu naturalnego
- 960g fasoli czerwonej (ugotowanej lub konserwowej)
- 690g passaty pomidorowej
- 2 czerwone cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 3 łyżeczki sezamu
- kiełki jarmużu
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: sos sojowy, kumin, kolendra, papryka słodka i ostra, cynamon, pieprz
Przygotowanie:
- Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie podsmaż posiekaną cebulkę.
- Dodaj pokrojone marchewki i papryki - całość podsmaż z przyprawami.
- Następnie dodaj fasolę, passatę pomidorową, ocet balsamiczny i syrop z agawy - całość duś według uznania (aż zgęstnieje).
- Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem, posypane sezamem i kiełkami jarmużu.
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 3390kcal
1 porcja - ok. 565kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz