A żeby nie rzucać słów na wiatr to dzisiaj kolejne danie z dynią w roli głównej :)
Składniki:
- 350g kaszy jaglanej
- 1 spora dynia hokkaido
- 250ml mleczka kokosowego
- 100g nerkowców
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kiełki jarmużu
- 1 cebula
- spory kawałek imbiru
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- przyprawy: sól himalajska, kolendra mielona, kurkuma, kumin
Przygotowanie:
- Kaszę jaglana opłucz i ugotuj, a następnie rozdziel do 4 miseczek.
- Cebulę, imbir, syrop z agawy i przyprawy porządnie zblenduj na pastę.
- Gotową pastę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojoną w dużą kostkę dynię, a następnie zalej 1 szklanką wody wymieszaną z mleczkiem kokosowym.
- Całość duś, aż dynia będzie miękka.
- Gotowe curry podaj z kaszą jaglaną, całość posyp uprażonymi orzechami nerkowca i kiełkami jarmużu.
Kalorie:
Całość (4 porcje) - ok. 2640kcal
1 porcja- ok. 660kcal
dynia i kokos - rewelacyjne połączenie
OdpowiedzUsuń