13 stycznia 2017

MAKARON Z MŁODYM JĘCZMIENIEM I WARZYWAMI

Zdrowo i kolorowo!
Taki powinien być każdy obiad, bo jak wszyscy wiemy to przecież jemy oczami! :)

Makaron wzbogacony o młody jęczmień i warzywa, a to wszystko w pysznym sosie!


Składniki:
  • 150g makaronu z młodym jęczmieniem
  • 240g kukurydzy
  • brokuł
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka, sól himalajska
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • szczypior
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
  3. Następnie dodać różyczki brokułu i posiekaną paprykę, całość przyprawić- podsmażyć (w razie potrzeby podlać bulionem warzywnym).
  4. Kolejno dodać sos z wymieszanego koncentratu, octu oraz miodu.
  5. Na koniec dodać kukurydzę oraz makaron- całość dokładnie wymieszać.
  6. Gotowy makaron podawać posypany słonecznikiem (uprażonym na suchej patelni) oraz szczypiorkiem. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1395kcal
1 porcja- ok. 465kcal

1 komentarz:

  1. Pyszny obiadek :)
    Przydadzą się teraz takie kolorowe dania, gdy za oknami szaro i buro...

    OdpowiedzUsuń