Lekki, a zarazem słodki spód + kremowa masa jaglana z nutą wanilii + truskawkowa galaretka!
Powiem tylko tyle- koniecznie spróbujcie!!! :)
Składniki:
Spód
- 70g ekspandowanej kaszy jaglanej
- duża garść daktyli
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 1 laska wanilii
- 1/2 łyżeczki stewi
- 2 szklanki mleka (dowolne)
- galaretka truskawkowa
- 2 garście malin
Przygotowanie:
Spód
- Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie zblendować.
- Mus daktylowy dokładnie wymieszać z ekspandowaną kaszą i wyłożyć do spód formy (wyłożonej folią spożywczą), formując dość wysokie brzegi- odstawić do schłodzenia w lodówce.
- Kaszę dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stewi.
- Ugotowaną kaszę zblendować na krem z dodatkiem miąższu z laski wanilii (w razie potrzeby w trakcie blendowania dodać niewielką ilość mleka).
- Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć krem i ponownie schłodzić.
- Galaretkę wymieszać w 250ml wody, następnie zagotować i na chwilkę odstawić, aby lekko się ścięła.
- Na ciasto nałożyć maliny, a następnie wylać galaretkę i odstawić do stężenia (najlepiej w lodówce).
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 144kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz