Woda klonowa pochodzi z drzew klonu. Jest bogata w wiele witamin i mikroelementów.
Podobnie jak woda kokosowa również idealnie nawilża oraz nawadnia organizm. Pomaga również przy jego regeneracji, np. po wysiłku fizycznym. W jej składzie można znaleźć około 50 składników odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczna i nie zawiera cukrów (oprócz tych naturalnie występujących)!
Zastanawiałam się czy wykorzystać ją do przygotowania koktajlu owocowo- warzywnego i pewnie świetnie by się sprawdziła! Ale... postanowiłam, że poeksperymentuję i wykorzystam ją do przygotowania puddingu, co ciekawe w puddingu był wyczuwalny jej smak! ;)
Składniki:
- 330ml wody klonowej
- 180g kaszy jaglanej
- świeży ananas
- 2 łyżki karobu
- banan
- awokado
- szczypta kardamonu
- szczypta stewi
- szczypta cynamonu
- Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować, po czym zblendować z wodą klonową, cynamonem, kardamonem, karobem, awokado i bananem.
- Gotowy pudding przełożyć do słoiczków naprzemiennie z pokrojonymi kawałkami ananasa.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1460kcal
1 porcja- ok. 487kcal
Wow! Woda klonowa? Pierwsze widzę :). Nowa rzecz do spróbowania. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń