12 października 2016

PUDDING JAGLANY Z WODĄ KLONOWĄ

Woda klonowa to świeżutki hit w kategorii zdrowa żywność ;)
Woda klonowa pochodzi z drzew klonu. Jest bogata w wiele witamin i mikroelementów.
Podobnie jak woda kokosowa również idealnie nawilża oraz nawadnia organizm. Pomaga również przy jego regeneracji, np. po wysiłku fizycznym. W jej składzie można znaleźć około 50 składników odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczna i nie zawiera cukrów (oprócz tych naturalnie występujących)!

Zastanawiałam się czy wykorzystać ją do przygotowania koktajlu owocowo- warzywnego i pewnie świetnie by się sprawdziła! Ale... postanowiłam, że poeksperymentuję i wykorzystam ją do przygotowania puddingu, co ciekawe w puddingu był wyczuwalny jej smak! ;)


Składniki:
  • 330ml wody klonowej 
  • 180g kaszy jaglanej
  • świeży ananas
  • 2 łyżki karobu
  • banan
  • awokado
  • szczypta kardamonu
  • szczypta stewi
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować, po czym zblendować z wodą klonową, cynamonem, kardamonem, karobem, awokado i bananem.
  2. Gotowy pudding przełożyć do słoiczków naprzemiennie z pokrojonymi kawałkami ananasa.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1460kcal
1 porcja- ok. 487kcal

1 komentarz:

  1. Wow! Woda klonowa? Pierwsze widzę :). Nowa rzecz do spróbowania. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń