29 czerwca 2016

WEGAŃSKA TARTA Z HERBATĄ MATCHA

Herbata matcha z jedna z najzdrowszych herbat. Pisałam już o niej przy okazji Kokosowych babeczek z jej zastosowaniem. Ma specyficzny posmak, jednak jej właściwości prozdrowotne wynagradzają wszystko ;)


Składniki:
Spód
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • garść daktyli
Masa 
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • garść daktyli
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • chipsy jabłkowe
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Amarantus wymieszać z musem daktylowym, masę wyłożyć na spód blaszki (wyłożony folią spożywczą).
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości, a daktyle sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z herbatą matcha, daktylami i masłem z nerkowców. 
  3. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód- całość schłodzić.
  4. Przed podaniem na wierzchu tarty poukładać chipsy jabłkowe. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1040kcal
1 kawałek- ok. 104kcal

3 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie, bardzo nietypowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie! :) Jak smakuje matcha? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę jak zwykła zielona herbata, ale lekko pomieszana z młodym jęczmieniem :)

      Usuń