Składniki:
Spód
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- garść daktyli
- 100g kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- garść daktyli
- 1 łyżka masła z nerkowców
- chipsy jabłkowe
Spód
- Daktyle sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zblendować na mus.
- Amarantus wymieszać z musem daktylowym, masę wyłożyć na spód blaszki (wyłożony folią spożywczą).
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości, a daktyle sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
- Ostudzoną kaszę zblendować z herbatą matcha, daktylami i masłem z nerkowców.
- Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód- całość schłodzić.
- Przed podaniem na wierzchu tarty poukładać chipsy jabłkowe.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1040kcal
1 kawałek- ok. 104kcal
Wygląda fantastycznie, bardzo nietypowo :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie! :) Jak smakuje matcha? :>
OdpowiedzUsuńtrochę jak zwykła zielona herbata, ale lekko pomieszana z młodym jęczmieniem :)
Usuń