Sezon na wiosenne warzywa daje nam wiele możliwości na stworzenie niebanalnej pizzy, którą możemy się zajadać do woli!
U mnie dzisiaj pizza z przewagą zielonego- cukinii i szpragów!
Spód zrobiłam z płatków jęczmiennych, które zawierają antyutleniacze, zatem mogą zapobiegać nowotworom! Są również lekkostrawne i wspomagają odchudzanie, a ponadto (ważna informacja szczególnie dla kobiet) zawierają witamy z grupy B i niacynę, które wspaniale wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci! :)
Składniki:
- 8 łyżek płatków jęczmiennych
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka 0,5%
- 200g passaty pomidorowej
- pęczek zielonych szparagów
- pół cukinii
- pół łyżeczki czarnuszki
- łyżeczka płatków drożdżowych
- przyprawy: bazylia, oregano, sól himalajska
- Płatki zblendować z jajkami, jogurtem oraz solą himalajską.
- Masę przełożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt pizzy- piec około 10 minut w 190 stopniach.
- Passatę pomidorową podgrzać na patelni, tak aby zgęstniała, z dodatkiem soli himalajskiej, oregano oraz bazylii.
- Ze szparagów odciąć końcówki i lekko obgotować.
- Po 10 minutach wyciągnąć spód pizzy, nałożyć sos pomidorowy, plastry cukinii oraz szparagi- całość zapiec przez kolejne 15 minut.
- Pizzę posypać czarnuszką i płatkami drożdżowymi.
Kalorie:
Całość (4 kawałki)- ok. 635kcal
1 kawałek- ok. 158kcal
Ciekawa:) i na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, a pomysł na pizze genialny, zresztą jak każdy, który tutaj wrzucasz.
OdpowiedzUsuń