A żeby nie było nudno to dzisiaj serwuję ją pod postacią "kopytek"!
Składniki:
- 8 łyżek kaszy jaglanej
- 4 łyżki płatków jęczmiennych
- pęczek młodych marchewek
- kiełki słonecznika
- 1 łyżka masła z nerkowców
- 1 łyżeczka czarnuszki
- przyprawy: sól sezamowa, zioła suszone
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, po czym ugotować do miękkości i odstawić do wystygnięcia.
- Płatki jęczmienne zmielić na mąkę i wymieszać z kaszą oraz łyżeczką soli sezamowej.
- Z masy uformować rulony, pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Marchewki umyć, wysmarować masłem nerkowcowym i posypać ziołami- ułożyć na blaszce obok kopytek.
- Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Gotowe kopytka podać z pieczoną marchewką oraz kiełkami słonecznika, a całość posypać czarnuszką.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 310kcal
Kolejne wspaniałe oblicze kaszy jaglanej!
OdpowiedzUsuń