Pewnie tak! Bo kto nie lubi pizzy, a tym bardziej po całym aktywnym dniu :)
Czemu nie zaszaleć z jej zdrową wersją? ;)
Składniki:
Spód
- 100g czerwonej komosy ryżowej
- 1 białko jajka
- 1 łyżka lnu mielonego
- przyprawy; szczypta soli sezamowej, ajowan
- 6 łyżek passaty pomidorowej
- kawałek brokułu
- kilka pomidorów koktajlowych
- kiełki słonecznika
- 1 łyżka słonecznika łuskanego (Green Essence)*
- przyprawy: papryka słodka, sól himalajska, bazylia
Spód
- Komosę namoczyć przez całą noc, a następnie odcedzić i zblendować z białkiem jajka, przyprawami, lnem i 3 łyżkami wody.
- Masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia, lekko skropioną oliwą) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Passatę pomidorową podgrzać na patelni z dodatkiem przypraw, a brokuł lekko obgotować.
- Podpieczony spód wyciągnąć i nałożyć na niego sos pomidorowy, różyczki brokułu, pomidorki koktajlowe oraz słonecznik- piec kolejne 10 minut.
- Gotową pizzę posypać kiełkami słonecznika.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 560kcal
1 kawałek- ok. 93kcal
takiej nie jadłem ale nie pogardziłbym !
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie i całkiem prosto, na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Z pewnoscia mi sie przyda :-).
OdpowiedzUsuńAż jestem ciekawa smaku, bo wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPrzeszłaś samą siebie ze względu na pomysłowość - naprawdę. Jestem doprawdy zachwycona składnikami, a wygląd? Niejedna restauracja się chowa! Chętnie bym zjadła, szkoda że sama nie mam takich umiejętności. :D
OdpowiedzUsuńczy taki spód jest miękki?
OdpowiedzUsuńpod warzywami, w środku miękki, brzegi są chrupiące ;)
Usuń