12 kwietnia 2016

PIZZA NA SPODZIE Z KOMOSY RYŻOWEJ Z BROKUŁEM

Macie ochotę na pizzę? ;)
Pewnie tak! Bo kto nie lubi pizzy, a tym bardziej po całym aktywnym dniu :)

Czemu nie zaszaleć z jej zdrową wersją? ;)


Składniki:
Spód
  • 100g czerwonej komosy ryżowej
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • przyprawy; szczypta soli sezamowej, ajowan
Dodatki
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • kawałek brokułu
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kiełki słonecznika
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego (Green Essence)*
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska, bazylia
Przygotowanie:
Spód
  1. Komosę namoczyć przez całą noc, a następnie odcedzić i zblendować z białkiem jajka, przyprawami, lnem i 3 łyżkami wody.
  2. Masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia, lekko skropioną oliwą) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Dodatki 
  1. Passatę pomidorową podgrzać na patelni z dodatkiem przypraw, a brokuł lekko obgotować.
  2.  Podpieczony spód wyciągnąć i nałożyć na niego sos pomidorowy, różyczki brokułu, pomidorki koktajlowe oraz słonecznik- piec kolejne 10 minut.
  3. Gotową pizzę posypać kiełkami słonecznika.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 560kcal
1 kawałek- ok. 93kcal

7 komentarzy:

  1. takiej nie jadłem ale nie pogardziłbym !

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie i całkiem prosto, na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Z pewnoscia mi sie przyda :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż jestem ciekawa smaku, bo wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeszłaś samą siebie ze względu na pomysłowość - naprawdę. Jestem doprawdy zachwycona składnikami, a wygląd? Niejedna restauracja się chowa! Chętnie bym zjadła, szkoda że sama nie mam takich umiejętności. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. czy taki spód jest miękki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod warzywami, w środku miękki, brzegi są chrupiące ;)

      Usuń