11 kwietnia 2016

BATAT ZAPIEKANY Z SOSEM SOJOWYM SPAGHETTI

Pomysł na troszkę inne wykorzystanie wegańskiego sosu spaghetti ;)
Nie w połączeniu z makaronem, a ze słodkim ziemniakiem, jako farsz!
Był to zdecydowanie strzał w 10! Danie jest smaczne i bardzo pożywne, a co za tym idzie nietypowe ;)


Składniki:
  • 1 batat
  • 140g mieszanki sojowej do spaghetti
  • 200g passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Mieszankę sojową podgrzać na patelni z dodatkiem passaty pomidorowej, bazylii i przypraw.
  2. Batat umyć i obgotować przez 20 minut, następnie przekroić na pół i wydrążyć nieco środek.
  3. Do batatów nałożyć farsz spaghetti, całość zapiec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  4. Gotowe bataty posypać pestkami dyni i ozdobić listkami bazylii. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 503kcal
1 porcja- ok. 252kcal
 

3 komentarze:

  1. Co to jest mieszanka sojowa do spaghetti?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś takiego https://www.google.pl/search?q=mieszanka+sojowa+spaghetti&biw=1366&bih=657&tbm=isch&imgil=VE2vv_EyHa0WbM%253A%253BQMjtLUrqobNHvM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.bioplanet.pl%25252Fmieszanka-sojowa-do-spaghetti-bio-240-g---sojade%25252C3273227086295%25252Cpk220%25252Cp1845%25252CPL&source=iu&pf=m&fir=VE2vv_EyHa0WbM%253A%252CQMjtLUrqobNHvM%252C_&usg=__16FObfNGIceQcm8E1DIsXwpC_2o%3D&ved=0ahUKEwi_5syp-IrMAhXhE5oKHYHpABAQyjcIPA&ei=6uANV7_JIuGn6ASB04OAAQ#imgrc=VE2vv_EyHa0WbM%3A

      Usuń