Podstawą do ich upieczenia są pestki dyni, a dodatki w postaci cebuli i maku dodały im charakteru ;)
Składniki:
- 200g pestek dyni
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka syropu z agawy
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
- 1 łyżka oleju arganowego
- 1 łyżeczka maku niebieskiego
- przyprawy: sól himalajska, majeranek, ziele angielskie mielone
- Pestki dyni zmielić na mąkę i połączyć z jajkami, majerankiem, zielem angielskim i proszkiem do pieczenia.
- Masę wyłożyć na blaszkę w formie placków.
- Cebulę pokroić na cienkie paski, a następnie bardzo delikatnie podsmażyć na oleju arganowym z dodatkiem syropu z agawy.
- Tak przygotowaną cebulę ułożyć na wierzchu placków każdy cebularz dodatkowo lekko posypać makiem.
- Cebularze piec około 20 minut w 175 stopniach.
Kalorie:
Całość (6 cebularzy)- ok. 1565kcal
1 cebularz- ok. 261kcal
Świetny pomysł, wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem czy sa zupelnie inne w smaku niz tradycyjne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super!
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na zdrową wersję cebularzy :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńCiekawe! :)
OdpowiedzUsuń