I dzisiaj przedstawiam wegańską tartę bez pieczenia, za to ze słodkim kremem jaglanym i pysznymi malinami!
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone i ostrzegam, że nawet podczas upałów ciężko skończyć na jednym kawałku :)
Składniki:
Spód
- 1 garść migdałów
- 1 garść suszonych moreli
- 5 łyżek nasion chia
- 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 150g kaszy jaglanej
- 500ml napoju ryżowego
- 2 łyżeczki stevi
- maliny
Przygotowanie:
Spód
- Morele sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
- Migdały zmielić i połączyć z musem morelowym, chia i amarantusem- dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do niej spód (formując niewysokie brzegi) i odstawić do schłodzenia w lodówce.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku ryżowym z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dolać mleka) i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ozdobić malinami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1450kcal
1 kawałek- ok. 104kcal
Jeżeli wygląda choć w połowie tak wspaniale jak smakuje to ja byłabym wniebowzięta. Uwielbiam absolutnie takie wypieki, coś cudownego. :-)
OdpowiedzUsuńChyba muszę w końcu zrobić takie dziwadło;)
OdpowiedzUsuńMadziu to ja już biegnę na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńA myślałam, że krem z dyni :P Ale jaglany równie pyszny, a szczególnie na amarantusowym spodzie. I pięknie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek tej pięknej tarty :) Mniam ....
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto pięknie wygląda :) I jakie zdrowe. Idealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńChcę, chcę, chcę!!! <3
OdpowiedzUsuńJest piękna! Chyba zjadłabym całą :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
z przyjemnością poczęstowałabym się Twoją tartą, samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńJa! Pyszna i prosta :) wracam z wyjazdów i robię :)
OdpowiedzUsuńO rany, wygląda cudownie! Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo mi się podoba przepis i ogólnie pomysł na to ciasto ;)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda, kocham tarty:)
OdpowiedzUsuńPrzecudnie wyszło! :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę smakowite! *.*
Musiała być boska! :)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta! Najbardziej kręci mnie ciasto, lubię takie ziarniste struktury:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym jej spróbowała :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda ta tarta! Chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuń... i kolejny piękny przepis- zagoszczę u Ciebie na dłużej! :-)
OdpowiedzUsuń