Uwielbiam z nią kombinować, chociaż czasem po prostu nie mam na to czasu i wtedy przyrządzam z niej krem. Tegoroczne dyniowe szaleństwo już rozpoczęłam i dzisiaj krem na słodko- z dodatkiem dojrzałych moreli i banana!
Składniki:
- 500g dyni hokkaido
- 1 dojrzały banan
- 4 dojrzałe morele
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
- przyprawy: kurkuma, cynamon
- Dynię hokkaido pokroić na kawałki, a banana rozkroić i zapiec w piekarniku (20 minut/180 stopni).
- Upieczoną dynię i banana zblendować z jogurtem, morelami i cynamonem oraz kurkumą.
- Całość polać syropem z agawy oraz uprażonymi (na suchej patelni) orzechami nerkowca.
A więc dynie w dłoń i do dzieła! :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 570kcal
1 porcja- ok. 285kcal
Krem dyniowy to jest rewelacyjny-wiem dobrze! Jednak z dodatkami takimi jak morele czy banan pewnie smak jest o wiele lepszy;)
OdpowiedzUsuńCzemu jeszcze nie kupiłam dyni? :D
OdpowiedzUsuńDynia <3 Najlepszy krem to dyniowy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co dyniowe <3
OdpowiedzUsuńWow, ale ciekawe i z pewnością smaczne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Dyniowego akurat jeszcze nie jadłam. Połączenie nietypowe, dlatego pewnie takie pyszne! Super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńdynie! A z morelami to po prostu pomarańczowa bajka! :D
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
O ja też robiłam krem z dynii :)
OdpowiedzUsuńDynię uwielbiam, więc to cos dla mnie ! :-)
OdpowiedzUsuń