Odmawiając sobie słodkości... ciast... ciasteczek... czy przy większej okazji tortów nie czujemy się komfortowo i często kończy się to porażką :)
Jednak wcale tak nie musi być! Za każdym razem próbuję udowodnić, że zdrowe jedzenie nie oznacza nudne, co więcej pozbawione smaku!
I na kolejny dowód tego prezentuję pyszny, ale dietetyczny tort z wanilią i malinami ;)
Składniki:
Ciasto
- 6 łyżek mąki migdałowej
- 2 łyżki karobu
- 3 białka jajka
- 1 banan
- 150g kaszy jaglanej
- 0,5l mleka (dowolnego)
- 1 laska wanilii
- 3 łyżeczki stevi
- 200g malin
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto
- Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodać banana, mąkę migdałową, karob- bardzo delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 190 stopniach.
- Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia, a następnie przekroić na 2 blaty.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i stevię.
- Całość gotować (do miękkości kaszy i wchłonięcia mleka), na koniec wyjąć laskę wanilii i wydrążyć miąższ.
- Ostudzoną kasze zblendować na krem (w razie potrzeby dolać mleka).
- Ciasto przełożyć w środku masą, masę wyłożyć również na wierzch i boki.
- Ciasto ozdobić na wierzchu gęsto malinami, a dookoła obłożyć płatkami migdałowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1460kcal
1 kawałek- ok. 122kcal
Ale bosko wygląda! Te malinki kuszą :)
OdpowiedzUsuńCo zamiast białek jaj?
OdpowiedzUsuńWielu poleca wodę z puszki po cieciorce! :) Można na niej zrobić normalne bezy, więc i ciasto powinno się udać.
Usuńdokładnie to samo chciałam zaproponować :)
UsuńMmm ale cudeńko <3 I jeszcze tak letnio i błogo wygląda, muszę tego kremu spróbować :)
OdpowiedzUsuńMadziu przepiękny widok :)
OdpowiedzUsuńMALINY!!! <3
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Ciacho wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńPiękny ten Twój torcik! :-) I jeszcze z kaszą jaglaną.... Mega zdrowy! :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńprzyszło mi na myśl tylko jedno słowo: bomba :P
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho i jak zawsze zaskakujące składniki. Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńWspaniałości.
Wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńPomysłowo :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny torcik!
OdpowiedzUsuńJaka forma?
OdpowiedzUsuńForma o srednicy 18cm
UsuńMadzia dzięki za pomysł na weekend - zrobię dla gości ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTen krem musi być boski. Ciasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego. Idealne dla każdego łasucha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Po prostu boski:)
OdpowiedzUsuńCzy jeśli mąkę migdalowa zamienię na jakąś inną (np pszenna razowa), a karob na kakao, to ciasto wyjdzie? Pytam, bo nie chce dodatkowo kupować składników, skoro ewentualnie mogłabym wykorzystać te, które mam w domu ;)
OdpowiedzUsuńjasne, że możesz zmienić, tylko, że to już nie będzie ten sam smak, bo mąka migdałowa jest jednak niepowtarzalna ;)
UsuńOk, dziękuję ;)
UsuńWygląda cudnie, na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności pokazujesz w środku tygodnia! Dobrze, że nie mam mąki migdałowej w domu ;)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda ten torcik :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:) Zrobię Mamie na urodziny:) Wspaniały blog na pewno znajdę tu mnóstwo inspiracji. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń