Składniki:
- 3 arkusze papieru ryżowego
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 3 łyżki maku
- szklanka mleka ryżowego o smaku waniliowym VALSOIA
- 1 łyżeczka żurawiny
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować w mleku ryżowym razem z makiem- odstawić do wystygnięcia.
- Do kaszy z makiem dodać żurawinę i pokruszone nerkowce, a następnie wymieszać.
- Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, jak zmięknie nakładać masę makową i zawijać.
Kalorie:
Całość (3 sajgonki)- ok. 690kcal
1 sajgonka- ok. 230kcal
Bardzo ciekawy pomysł na świąteczną przystawkę :)
OdpowiedzUsuńto tak jak sajgonki z kutią- lecę po papier ryżowy :D
OdpowiedzUsuńświetne! idealne jako deser ale i śniadanie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie coś dla mnie bo mak uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nigdzie nie widziałam :) Masz tak genialne pomysły, że co drugi post jest dla mnie nowością! :)
OdpowiedzUsuńPomysł niezwykle interesujący. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńKolorowa paczuszka, odrazu chce się ją otworzyć i zjeść :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś sajgonki na słodko, ale te są po prostu szałowe! :)
OdpowiedzUsuńJaki super pomysł! Nie jadłam nigdy czegoś takiego, ale muszę przyznać, że bardzo chętnie bym takie sajgonki skonsumowała :)
OdpowiedzUsuńMadziu rewelacyjny pomysł, ale fantastycznie to wymyśliłaś :-) Wesołych Świąt życzę :-)
OdpowiedzUsuńOryginalny i smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na Wigilię. Można łatwo poprzestać na zjedzeniu jednej/dwóch sajgonek, bo to wydaje się tak dużo. Nie to co z pucharkiem na kutię... Opróżnioną miseczkę można napełnić z powrotem.. a dupka rośnie ;D naprawdę fajny pomysł, szkoda, ze już nigdzie nie kupię papieru ryżowego <3
OdpowiedzUsuńkreatywny-makaron.blogspot.com