W połączeniu z fasolą i bakłażanem zrobił się z tego całkiem sycący i wartościowy posiłek.
Muszę przyznać, że przepadam za faszerowanymi warzywami. Opiekane w piekarniku z aromatycznymi przyprawami i dowolnie skomponowanym farszem- idealne na lunch, czy kolację ;)
Składniki:
- 2 bakłażany
- 6 łyżek czarnego ryżu
- 240g fasoli czerwonej konserwowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: curry, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka
- dodatki: papryczka chilli*
- Czarny ryż ugotować i odcedzić.
- Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z nich środek.
- Wydrążony miąższ z bakłażana pokroić na mniejsze kawałki i dusić na patelni w odrobinie wody z fasolą, doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i słodką papryką.
- Do farszu, na patelnię dodać ugotowany wcześniej ryż i łyżeczkę koncentratu, następnie wszystko razem wymieszać.
- Bakłażany oprószyć lekko curry i ziołami prowansalskimi.
- Do każdej części bakłażana nałożyć porcję farszu i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
*Miłośnikom ostrych dań i kuchni meksykańskiej polecam dodanie ostrej papryczki chilli do farszu!
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 650kcal
1 porcja- ok. 163kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz