Od razu wiedziałam, że kruche ciasto i masa budyniowa to będzie to! ;)
I nie myliłam się! :)
Składniki:
Spód
- 50g mieszanki otrębów
- 50g płatków jaglanych
- 1 łyżka tahini
- 1 banan
- budyń czekoladowy
- 20g cukru trzcinowego z wanilią
- 300ml mleka
- kawałek granatu
- Otręby i płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z tahini oraz zblendowanym bananem- wyrobić ciasto.
- Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć ciasto, formując również brzegi, a następnie piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
- Budyń wymieszać z cukrem w mleku (bardzo dokładnie), po czym zagotować, cały czas energicznie mieszając.
- Gotowy budyń przełożyć na wcześniej upieczony spód- całość schłodzić, a następnie posypać ziarenkami granatu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 900kcal
1 kawałek- ok. 113kcal
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMogę zastąpić tahini masłem orzechowym (domowym bez dodatku oleju) ?
OdpowiedzUsuńPewnie! Maslo orzechowe i tahini w takich przepisach mozna uzywac zamiennie :)
Usuńdzięki za odpowiedź :)
Usuń