15 stycznia 2017

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

Już dawno na blogu nie było żadnego kruchego odchudzonego ciasta... szukam w głowie pomysłu i nagle przypominam sobie, że w szafce czeka na mnie bezglutenowy czekoladowy budyń!
Od razu wiedziałam, że kruche ciasto i masa budyniowa to będzie to! ;)
I nie myliłam się! :)


Składniki:
Spód
  • 50g mieszanki otrębów
  • 50g płatków jaglanych
  • 1 łyżka tahini
  • 1 banan
Masa
Przygotowanie:
  1. Otręby i płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z tahini oraz zblendowanym bananem- wyrobić ciasto.
  2. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć ciasto, formując również brzegi, a następnie piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
  3. Budyń wymieszać z cukrem w mleku (bardzo dokładnie), po czym zagotować, cały czas energicznie mieszając.
  4. Gotowy budyń przełożyć na wcześniej upieczony spód- całość schłodzić, a następnie posypać ziarenkami granatu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 900kcal
1 kawałek- ok. 113kcal

4 komentarze:

  1. Mogę zastąpić tahini masłem orzechowym (domowym bez dodatku oleju) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Maslo orzechowe i tahini w takich przepisach mozna uzywac zamiennie :)

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź :)

      Usuń