Dzisiaj to, co miałam pod ręką- czyli oczywiście dynia, szpinak i pomidory suszone! Prosto i smacznie!
Składniki:
- 170g makaronu z ryżu brązowego
- kawałek dyni hokkaido
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- opakowanie świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżeczka syropu imbirowego
- świeży koperek
- przyprawy: curry, imbir, czerwona papryka, bazylia (Green Essence)*
- Makaron ryżowy połamać na pół i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut pod przykryciem, po czym odcedzić.
- Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (200 stopni/15 minut).
- Olej kokosowy rozgrzać na patelni, po czym wrzucić posiekany czosnek, cebulę, szpinak- całość podsmażyć.
- Do całości dodać przyprawy oraz pastę miso, wszystko zalać szklanką wody i dokładnie wymieszać.
- Pod koniec duszenia dodać syrop imbirowy, koperek, posiekane pomidory suszone i makaron- całość dokładnie wymieszać i jeszcze przez kilka chwil podgrzewać.
- Gotowe danie podać z upieczoną dynią.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1175kcal
1 porcja- ok. 391kcal
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń