W wersji niecko meksykańskiej, ale zdecydowanie mniej ostrej, niż "oryginał" ;)
Składniki:
- 8 łyżek polenty
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
- 1/2 zilonej cukinii
- 400g passaty pomidorowej
- garść świeżej magi
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka świeżego koperku
- przyprawy: chilli, sól himalajska, bazylia, papryka słodka (Green Essence)*
- Polentę ugotować w 4-krotnej ilości wody (do polenty) ze szczyptą soli, a następnie przełożyć do prostokątnego naczynia i odstawić do stężenia.
- Passatę pomidorową podgrzać na patelni, dodać kukurydzę, fasolę, cukinię pokrojoną w półksiężyce oraz magi, koperek i przyprawy- całość dusić przez około 10/15 minut.
- Gotową polentę pokroić na kawałki, na wierzchu polać sosem i ozdobić miętą.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 680kcal
1 porcja- ok. 340kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz