W tych tartaletach mamy kokos razy 3- mąka, syrop i wiórki!
Prawda, że brzmi smacznie? :)
Składniki:
Spód
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki masła z migdałów blanszowanych
- 60g kaszy jaglanej
- 2 łyżki ciemnego syropu kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Spód
- Mąki wymieszać, dodać masło migdałowe i wyrobić ciasto.
- Sylikonowe foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 175 stopniach.
- Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować (do całkowitej miękkości) i ostudzić.
- Kaszę zblendować na gładki krem z łyżką syropu kokosowego.
- Krem wyłożyć do upieczonych spodów, każdą tartaletkę posypać wiórkami i polać syropem.
Kalorie:
Całość (8 tartaletek)- ok. 885kcal
1 tartaletka- ok. 111kcal
Kolejny fajny bezglutenowy deser, który muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos, jak zwykle pyszny i prosty przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda intrygująco, smakuje pewnie niesamowicie, ale muszę się przekonać na własnej skórze :)
OdpowiedzUsuń