9 czerwca 2016

KRUCHE KOKOSOWE TARTALETKI

Kokos- ten smak uzależnia! Uwielbiam go potęgować szczególnie w wypiekach!
W tych tartaletach mamy kokos razy 3- mąka, syrop i wiórki!

Prawda, że brzmi smacznie? :)


Składniki:
Spód
Masa
  • 60g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki ciemnego syropu kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Mąki wymieszać, dodać masło migdałowe i wyrobić ciasto.
  2. Sylikonowe foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 175 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować (do całkowitej miękkości) i ostudzić.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem z łyżką syropu kokosowego.
  3. Krem wyłożyć do upieczonych spodów, każdą tartaletkę posypać wiórkami i polać syropem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 tartaletek)- ok. 885kcal
1 tartaletka- ok. 111kcal

3 komentarze:

  1. Kolejny fajny bezglutenowy deser, który muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokos, jak zwykle pyszny i prosty przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda intrygująco, smakuje pewnie niesamowicie, ale muszę się przekonać na własnej skórze :)

    OdpowiedzUsuń