Pyszne, niebanalne kotlety ziemniaczane, które urozmaicą każdy obiad!
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 5 łyżek płatków drożdżowych
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- pęczek koperku
- 2 łyżki sproszkowanego jarmużu
- kilka łyżek czarnuszki
- przyprawy: sól himalajska, curry
- Ziemniaki ugotować, ostudzić i zblendować z płatkami drożdżowymi, mąką z ciecierzycy, koperkiem, jarmużem i przyprawami.
- Z masy uformować kotleciki, które obtoczyć w czarnuszce.
- Następnie ułożyć je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 25 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (28 kotletów)- ok. 1330kcal
1 kotlet- ok. 48kcal
Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, wiec taka wersja na bank mi posmakuje :)Pyszności!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, do tego pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń