27 czerwca 2016

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z PŁATKAMI DROŻDŻOWYMI I JARMUŻEM

Do obiadu- zamiast tradycyjnych ziemniaków!
Pyszne, niebanalne kotlety ziemniaczane, które urozmaicą każdy obiad!



Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 5 łyżek płatków drożdżowych
  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki sproszkowanego jarmużu
  • kilka łyżek czarnuszki
  • przyprawy: sól himalajska, curry
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotować, ostudzić i zblendować z płatkami drożdżowymi, mąką z ciecierzycy, koperkiem, jarmużem i przyprawami.
  2. Z masy uformować kotleciki, które obtoczyć w czarnuszce.
  3. Następnie ułożyć je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 25 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (28 kotletów)- ok. 1330kcal
1 kotlet- ok. 48kcal

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, wiec taka wersja na bank mi posmakuje :)Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, do tego pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń