Idąc tropem tęsknoty za wakacjami natrafiłam na słoiczek oliwek, które nie może być inaczej- są kojarzone przeze mnie z Grecją!
Zatem garnki w ruch (w zasadzie jeden garnek;) ) i lekki lunch, nieco w greckim klimacie gotowy!
Składniki:
- 50g makaronu penne z ryżu brązowego
- 100g jogurtu naturalnego
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek z migdałami
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka pestek dyni
- przyprawy: sól sezamowa, pieprz ziołowy
- Makaron ugotować.
- Koperek posiekać i wymieszać z jogurtem oraz przyprawami.
- Ugotowany makaron podawać z sosem jogurtowym, pomidorkami, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz oliwkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 310kcal
Pyszne i lekkie danie :-)
OdpowiedzUsuńPycha! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńJa jedynie nie przepadam za oliwkami, ale reszta pycha:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie. Już wieki nie jadłam oliwek
OdpowiedzUsuńTaką porcją bym chyba sobie nie pojadła.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda.