Bardzo lekki, nietypowy i smaczny pomysł na obiad ;)
Składniki:
- 50g makaronu z ryżu tajskiego
- mały seler
- pietruszka
- marchew
- 1 łyżeczka wodorostów wakame
- kilka listków szałwii
- plaster cytryny
- 1 łyżeczka pestek dyni
- przyprawy: sos tamari, liść laurowy, ziele angielskie
- Wakame namoczyć przez 40 minut (po 20 minutach zmienić wodę).
- Selera, pietruszkę i marchew obrać, pokroić na mniejsze części i zagotować w wodzie wraz z wodorostami.
- Do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie i sos tamari- gotować na małym "ogniu".
- Gotowy bulion podać z ugotowanym makaronem, listkami szałwii, pestkami dyni i plasterkiem cytryny.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 265kcal
1 porcja- ok. 133kcal
Zapowiada się pyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupa, z wodorostami jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńIdealna jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupa :)
OdpowiedzUsuńRosół chodzi za mną już od jakiegoś czasu :) Chyba wypróbuję Twoją wersję, gdyż glony wakame polubiłam ostatnio,a brakuje mi pomysłów na ich używanie :)
OdpowiedzUsuńPychota :D
OdpowiedzUsuńwow - zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńno ciekawa zupka
OdpowiedzUsuńBrzmi rewelacyjnie, bardzo lubię smak szałwi w bulionach, na pewno spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńJeju, to musi obłędnie smakować!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, kojarzy mi się z zupą miso
OdpowiedzUsuń