8 stycznia 2016

BULION WARZYWNY Z WAKAME I SZAŁWIĄ

Nie jest to odpowiednik tradycyjnego rosołu- nie zawiera mięsa, a smak wodorostów nadaje mu raczej orientalnego smaku.

Bardzo lekki, nietypowy i smaczny pomysł na obiad ;)



Składniki:
  • 50g makaronu z ryżu tajskiego
  • mały seler
  • pietruszka
  • marchew
  • 1 łyżeczka wodorostów wakame
  • kilka listków szałwii
  • plaster cytryny
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: sos tamari, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
  1. Wakame namoczyć przez 40 minut (po 20 minutach zmienić wodę).
  2. Selera, pietruszkę i marchew obrać, pokroić na mniejsze części i zagotować w wodzie wraz z wodorostami.
  3. Do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie i sos tamari- gotować na małym "ogniu".
  4. Gotowy bulion podać z ugotowanym makaronem, listkami szałwii, pestkami dyni i plasterkiem cytryny.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 265kcal
1 porcja- ok. 133kcal


 

11 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa zupa, z wodorostami jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rosół chodzi za mną już od jakiegoś czasu :) Chyba wypróbuję Twoją wersję, gdyż glony wakame polubiłam ostatnio,a brakuje mi pomysłów na ich używanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow - zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi rewelacyjnie, bardzo lubię smak szałwi w bulionach, na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju, to musi obłędnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda, kojarzy mi się z zupą miso

    OdpowiedzUsuń