Z chrupiącą ciecierzycą przywiezioną prosto z greckiej wyspy Zakynthos... duet dynia hokkaido i prażona ciecierzyca skradł moje podniebienie! :)
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- garść prażonej ciecierzycy
- koperek
- przyprawy: sól sezamowa, curry, papryka ostra (firmy OWOCOWY RAJ)*
- Dynię pokroić na kawałki i ugotować w bulionie warzywnym, bądź zapiec w piekarniku (20min/180stopni).
- Gotową dynię zblendować na gładki krem z dodatkiem bulionu, oliwy z oliwek oraz przypraw.
- Całość podać z koperkiem, kawałkami pieczonej dyni i prażoną ciecierzycą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 555kcal
1 porcja- ok. 139kcal
Jutro robię :) Co prawda bez ciecierzycy, ale jednak ;)
OdpowiedzUsuńJutro prawdopodobnie zrobię krem z ciecierzycy i dyni, mniam! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy z dyni!
OdpowiedzUsuńKremy uwielbiam, a dyniowego nigdy nie jadłam o dziwo. :<
OdpowiedzUsuńno to najwyższy czas nadrobić zaległości! ;)
UsuńWszystko kremowe jest dobre!
OdpowiedzUsuńLecę kupić dynię!
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie tym połączeniem! :) Z resztą do zupy dyniowej nie trzeba mnie długo namawiać :)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie tym połączeniem! :) Z resztą do zupy dyniowej nie trzeba mnie długo namawiać :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni. Kocham bardzo dynię hokkaido :-).
OdpowiedzUsuń