23 maja 2014

KEKS Z FASOLI!

Zauroczona wypiekami z fasoli, które na początku były dla mnie sporym zaskoczeniem, podjęłam się kolejnej próby stworzenia wypieku właśnie z tego produktu. I nie zawiodłam się!

Myślę, że to nie pierwsze i nie ostatnie moje ciasto z fasoli ;)

Tym razem zaszalałam z moimi ulubionymi bakaliami i wyszedł keks fasolowy!! :)


Składniki:
  • puszka białej fasoli
  • 1 dojrzały banan
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki stevi
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • kilka śliwek suszonych
  • kilka moreli suszonych
  • garść rodzynek
  • garść orzechów nerkowca

Przygotowanie:
  1. Fasolę zblendować na gładką masę z bananem i jajkami.
  2. Do masy dodać stevię, proszek do pieczenia, otręby i zmielone migdały.
  3. Rodzynki namoczyć, morele,śliwki i nerkowce pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Dodać wszystko do masy i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przelać do "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułożyć kilka użytych przez nas bakalii.
  6. Ciasto piec około 35 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Taki keks z fasoli świetnie smakuje z mlekiem cynamonowym, bądź koktajlem owocowym!


Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1400kcal
1 kawałek- ok. 100kcal

Piknik majowy Akcja bez nabiałuJeść czy grać?

3 komentarze:

  1. Przedziwna sprawa. Ale skoro mówisz, ze warto spróbować.... to może się kiedyś skuszę, przepis brzmi nieziemnsko - a właściwie głównie owa fasola :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gwarantuję, że fasola dobrze zblendowana jest zupełnie niewyczuwalna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygowałaś mnie tymi wypiekami z fasolą.

    OdpowiedzUsuń