2 kwietnia 2017

TRUDNY ORZECH DO ZGRYZIENIA? NIEKONIECZNIE! cz.1

Słowem wstępu- dzisiaj kilka słów na temat moich ukochanych orzechów!




Na świecie występuje wiele przeróżnych rodzajów orzechów! Od naszych polskich- włoskich po brazylijskie pochodzące z puszczy amazońskiej. Każde z nich są bardzo wartościowe mimo, iż różnią się nieco wartościami odżywczymi. To prawda, że mają bardzo wysoką kaloryczność oraz sporą zawartość tłuszczów, ale na pewno nie należy z nich rezygnować! Są to kalorie pełne witamin i minerałów, które uzupełnią wszystkie niedobory w naszym organizmie! Nie powinniśmy obawiać się też dużej zawartości tłuszczów, ponieważ są to tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi obniżają poziom złego cholesterolu. 

Kaloryczność orzechów waha się od około 220 do około 720 kcal na 100g. Jest to kaloryczność podobna do chipsów, czy słodyczy. Jednak nie można tkwić w przekonaniu, że skoro liczba kalorii jest podobna to oba produkty wpłynął podobnie na nasz organizm! Nic bardziej mylnego! Nie należy bać się tych kalorii, które mają pokrycie w niezaprzeczalnej wartości odżywczej danego produktu, a stronić od tych, które są bezwartościowe! Oczywiście jak w przypadku każdego, nawet zdrowego produktu, powinniśmy zachować umiar w ich spożyciu. Zaleca się, a by w ciągu dnia zjadać niewielką garść orzechów (tj. około 7-10 sztuk), oprócz brazylijskich, w przypadku których zalecana dzienna dawka to 2-3 sztuki.

Poniżej przedstawiam orientacyjne wartości odżywcze na 100g produktu, właściwości poszczególnych rodzajów orzechów oraz propozycje ich wykorzystania:

MIGDAŁY- 572kcal/20,0g białka/52,0g tłuszczu/20,5g węglowodanów/12,9g błonnika.
*Przez wielu uważane za najszlachetniejsze orzechy; zawierają stosunkowo małą ilośc kalorii, dużą ilość białka oraz błonnika; bogate we flawanoidy; chronią przed chorobami serca, obniżają poziom złego cholesterolu; bogate w witaminę B2 oraz E; poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia. 


ORZECHY LASKOWE- 628kcal/15,0g białka/61,0g tłuszczu/17,0g węglowodanów/9,7g błonnika.
*Są również bogatym źródłem witaminy E oraz biotyny, które korzystnie wpływają na wygląd skóry i włosów; charakteryzują się sporą zawartością miedzi, która przyczynia się do zwalczania wolnych rodników; dodają energii i siły; co najważniejsze to orzech występujący w Polsce, dlatego możeby kupić je w niewygórowanych cenach z pewnych źródeł.


ORZECHY WŁOSKIE- 657kcal/16,0g białka/60,3g tłuszczu/18,0g węglowodanów/6,5g błonnika.
*To kolejne pełnowartościowe orzechy, które występują w Polsce; są nietypowe, bo jako jedyne zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6); często określa się je, jako
pożywienie dla mózgu; wykazują również właściwości uśnierzające ból; polecane dla osób przemęczonych.


ORZECHY BRAZYLIJSKIE-656kcal/14,0g białka/66,0g tłuszczu/4,0g węglowodanów/8,0g błonnika.
*Pochodzą z dalekich obszarów nad Amazonką; są najbogatszym źródłem sele
nu, około 2 sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na selen; zapobiegają nowotworom; zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.


ORZECHY NERKOWCA- 553kcal/18,2g białka/43,8g tłuszczu/32,7g węglowodanów/3,3g błonnika.
*Posiadają w swoim składzie bardzo dużo żelaza, aby poprawić jego wchłania
nie najlepiej spożywać je w towarzystwie produktów zawierających witaminę C (np. sok pomarańczowy); zawierają równiez sporo cynku oraz potasu; mają wyjątkowo delikatny, słodki smak, dlatego uważane są przez wielu za najsmaczniejsze spośród orzechów.


ORZECHY MAKADAMIA- 718kcal/7,9g białka/75,8g tłuszczu/14,25g węglowodanów/8,6g błonnika.
*To najtłustsze spośród wszystkich orzechów i właśnie temu zawdzięczają swój wspaniały smak ;) Najczęściej pochodzą z Hawajów; bogate w mangan, który odgrywa ważną rolę
w produkcji hormonów; posiadają naturalne przeciwutleniacze.


 
ORZECHY PEKAN- 691kcal/9,2g białka/72,0g tłuszczu/14,0g węglowodanów/9,6g błonnika.
*Te orzechy charakteryzują się dość dużą zawartością witaminy B1 oraz antyoksydantów zwalczających wolne rodniki; w smaku przypominają nieco orzechy włoskie.


ORZECHY PINIA- 673kcal/16,7g białka/68,4g tłuszczu/13,0g węglowodanów/3,
7g błonnika.
*Są otrzymywane ze środziemnomorskiego gatunku sosny; dobrze regulują ciśnienie krwi; zawierają potas, żelazo, miedź i cynk; pomagają w stanach zapalnych i łagodzą suchy kaszel; są głównym składnikiem pesto.


A już niebawem druga część artykułu! ;)

4 komentarze: