Na świecie występuje wiele przeróżnych rodzajów orzechów! Od
naszych polskich- włoskich po brazylijskie pochodzące z puszczy amazońskiej.
Każde z nich są bardzo wartościowe mimo, iż różnią się nieco wartościami
odżywczymi. To prawda, że mają bardzo wysoką kaloryczność oraz sporą zawartość
tłuszczów, ale na pewno nie należy z nich rezygnować! Są to kalorie pełne
witamin i minerałów, które uzupełnią wszystkie niedobory w naszym organizmie! Nie
powinniśmy obawiać się też dużej zawartości tłuszczów, ponieważ są to tłuszcze
bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi obniżają poziom
złego cholesterolu.
Kaloryczność orzechów waha się od około 220 do około 720
kcal na 100g. Jest to kaloryczność podobna do chipsów, czy słodyczy. Jednak nie
można tkwić w przekonaniu, że skoro liczba kalorii jest podobna to oba produkty
wpłynął podobnie na nasz organizm! Nic bardziej mylnego! Nie należy bać się
tych kalorii, które mają pokrycie w niezaprzeczalnej wartości odżywczej danego
produktu, a stronić od tych, które są bezwartościowe! Oczywiście jak w
przypadku każdego, nawet zdrowego produktu, powinniśmy zachować umiar w ich
spożyciu. Zaleca się, a by w ciągu dnia zjadać niewielką garść orzechów (tj.
około 7-10 sztuk), oprócz brazylijskich, w przypadku których zalecana dzienna
dawka to 2-3 sztuki.
Poniżej przedstawiam orientacyjne wartości odżywcze na 100g
produktu, właściwości poszczególnych rodzajów orzechów oraz propozycje ich
wykorzystania:
*Przez wielu uważane za najszlachetniejsze orzechy; zawierają
stosunkowo małą ilośc kalorii, dużą ilość białka oraz błonnika; bogate we
flawanoidy; chronią przed chorobami serca, obniżają poziom złego cholesterolu;
bogate w witaminę B2 oraz E; poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy
starzenia.
*Są również bogatym źródłem witaminy E oraz biotyny, które
korzystnie wpływają na wygląd skóry i włosów; charakteryzują się sporą
zawartością miedzi, która przyczynia się do zwalczania wolnych rodników; dodają
energii i siły; co najważniejsze to orzech występujący w Polsce, dlatego możeby
kupić je w niewygórowanych cenach z pewnych źródeł.
*To kolejne pełnowartościowe orzechy, które występują w
Polsce; są nietypowe, bo jako jedyne zawierają wielonienasycone kwasy
tłuszczowe (omega-3 i omega-6); często określa się je, jako
pożywienie dla
mózgu; wykazują również właściwości uśnierzające ból; polecane dla osób
przemęczonych.
*Pochodzą z dalekich obszarów nad Amazonką; są najbogatszym
źródłem sele
nu, około 2 sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na selen;
zapobiegają nowotworom; zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
*Posiadają w swoim składzie bardzo dużo żelaza, aby poprawić
jego wchłania
nie najlepiej spożywać je w towarzystwie produktów zawierających
witaminę C (np. sok pomarańczowy); zawierają równiez sporo cynku oraz potasu;
mają wyjątkowo delikatny, słodki smak, dlatego uważane są przez wielu za
najsmaczniejsze spośród orzechów.
*To najtłustsze spośród wszystkich orzechów i właśnie temu
zawdzięczają swój wspaniały smak ;) Najczęściej pochodzą z Hawajów; bogate w
mangan, który odgrywa ważną rolę
w produkcji hormonów; posiadają naturalne
przeciwutleniacze.
ORZECHY PEKAN- 691kcal/9,2g białka/72,0g
tłuszczu/14,0g węglowodanów/9,6g błonnika.
*Te orzechy charakteryzują się dość dużą zawartością
witaminy B1 oraz antyoksydantów zwalczających wolne rodniki; w smaku
przypominają nieco orzechy włoskie.
*Są otrzymywane ze środziemnomorskiego gatunku sosny; dobrze
regulują ciśnienie krwi; zawierają potas, żelazo, miedź i cynk; pomagają w
stanach zapalnych i łagodzą suchy kaszel; są głównym składnikiem pesto.
A już niebawem druga część artykułu! ;)
Uwielbiam orzechy - każdy rodzaj :)
OdpowiedzUsuńja też, a najbardziej nerkowce! :)
UsuńUwielbiam wszystkie ;) ostatnio do łask wróciły nerkowce :)
OdpowiedzUsuńto moje ulubione! :)
Usuń