U mnie oczywiście wegańsko i zdrowo w każdym calu :)
Składniki:
Spód
- 150g ekspandowanej gryki
- 150g daktyli
Masa
- 200g kaszy jaglanej
- 4 łyżki ksylitolu
- ¾ szklanki mleka jaglanego
Polewa
- 2 banany
- 1/3 szklanki mleka jaglanego
- 3 łyżki kakao
- Garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.
- Mus dokładnie połącz z gryką, powstałą masą wyłóż spód oraz brzegi formy (wyłożonej folię spożywczą).
- Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, a następnie ugotuj.
- Ostudzoną kaszę zblenduj z ksylitolem oraz mlekiem jaglanym na gładką masę.
- Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
- Banany zblenduj z mlekiem i kakao – polewę wyłóż na wierzch ciasta, a całość posyp płatkami migdałowymi.
Kalorie:
Całość (21 kawałków) – ok. 2490kcal
1 kawałek – ok. 119kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz