24 marca 2018

NIEDZIELNY WEGAŃSKI OBIAD

Ta tradycja niedzielnego obiadu.... rosół... schabowy... dla wielu rarytas, dla mnie nic ciekawego ;)

Ale to nie oznacza, że nie lubię celebrować posiłków z najbliższymi w wolne dni! Wręcz przeciwnie!

Dlatego dzisiaj - moja propozycja na wegański obiad :)



Składniki:

  • 400g żółtej soczewicy

  • 150g mąki z soczewicy

  • 2 łyżki lnu mielonego

  • Przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, sól

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka sezamu

  • Dodatkowo: brązowy ryż z warzywami


Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj, odcedź i ostudź.

  2. Tak przygotowaną soczewicę zblenduj z dodatkiem lnu oraz czosnku.

  3. Następnie dodaj mąkę oraz przyprawy – z masy uformuj kotleciki.

  4. Każdy kotlecik posyp sezam – piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.

  5. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie był to brązowy ryż z warzywami.


Kalorie:

Całość (25 kotletów) – ok. 2530kcal

1 kotlet – ok. 101kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz