Ale to nie oznacza, że nie lubię celebrować posiłków z najbliższymi w wolne dni! Wręcz przeciwnie!
Dlatego dzisiaj - moja propozycja na wegański obiad :)
Składniki:
- 400g żółtej soczewicy
- 150g mąki z soczewicy
- 2 łyżki lnu mielonego
- Przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, sól
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sezamu
- Dodatkowo: brązowy ryż z warzywami
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotuj, odcedź i ostudź.
- Tak przygotowaną soczewicę zblenduj z dodatkiem lnu oraz czosnku.
- Następnie dodaj mąkę oraz przyprawy – z masy uformuj kotleciki.
- Każdy kotlecik posyp sezam – piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.
- Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie był to brązowy ryż z warzywami.
Kalorie:
Całość (25 kotletów) – ok. 2530kcal
1 kotlet – ok. 101kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz