30stka największego fana mojego bloga - mojego męża!!!
Było pysznie!
Składniki:
Ciasto
- 1 puszka białej fasoli
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- Szczypta soli
Krem
- 100g kaszy jaglanej ugotowanej w dowolnym mleku
- 1 łyżka masła orzechowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego (stałej części)
- 20g gorzkiej czekolady 90%
- 2 łyżki syropu z agawy
Polewa
- 80g gorzkiej czekolady 90%
- 5 łyżek mleczka kokosowego (stałej części)
Dodatki
- 50g kaszy jaglanej ugotowanej w mleku
- 50g orzechów laskowych
- 1 łyżka syropu z agawy
- Płatki kokosowe
- Granat
Przygotowanie:
Ciasto
- Białka oddziel od żółtek, po czym białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a resztę składników zblenduj na gładką masę.
- Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy. Całość przelej do formy i piecz około 35 minut w 180 stopniach.
- Po wystygnięciu ciasto przekrój na 2 równe blaty.
Krem
- Wszystkie składniki na krem zblenduj porządnie, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Część kremu nałóż na pierwszy blat ciasta, następnie nałóż kolejny blat ciasta i na wierzch przełóż pozostałą część kremu (nałóż go również na brzeg ciasta).
- Całość odstaw do schłodzenia w lodówce.
Polewa
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie w garnku podgrzej mleczko kokosowe dodając do niego czekoladę.
- Powstałą masę nałóż na wierzch i na brzegi tortu.
Dodatki
- Kaszę jaglaną wymieszaj z syropem z agawy i zmielonymi orzechami laskowymi (zostaw kilka do dekoracji).
- Z masy uformuj pralinki (opcjonalnie możesz obtoczyć je w polewie).
- Tak powstałe pralinki ułóż na torcie, udekoruj całość płatkami kokosowymi, orzechami laskowymi i granatem.
Kalorie:
Całość (10 kawałków) – ok. 3105kcal
1 kawałek – ok. 311kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz