Składniki:
- 400g czerwonej soczewicy
- 450g dyni (może być mrożona)
- 6 marchewek
- 300g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, kurkuma, imbir
- Do podania: świeża mięta, natka pietruszki, sezam, pestki garantu
Przygotowanie:
- Soczewicą przepłucz i zalej wodą, dodaj pokrojone w talarki marchewki oraz dynię – całość gotuj do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj przyprawy, posiekany czosnek oraz passatę pomidorową – całośc dokładnie zblenduj.
- Gotowy krem podawaj z sezamem, świeżymi listkami mięty i natki pietruszki oraz pestkami granatu.
Kalorie:
Całość (7 porcji) – ok. 1650kcal
1 porcja – ok. 236kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz