14 stycznia 2018

KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Sycący, a jednocześnie lekki i co najważniejsze - w zimowe wieczory mocno rozgrzewa!



Składniki:

  • 400g czerwonej soczewicy

  • 450g dyni (może być mrożona)

  • 6 marchewek

  • 300g passaty pomidorowej

  • 2 ząbki czosnku

  • Przyprawy: sól, kurkuma, imbir

  • Do podania: świeża mięta, natka pietruszki, sezam, pestki garantu


Przygotowanie:

  1. Soczewicą przepłucz i zalej wodą, dodaj pokrojone w talarki marchewki oraz dynię – całość gotuj do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

  2. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy, posiekany czosnek oraz passatę pomidorową – całośc dokładnie zblenduj.

  3. Gotowy krem podawaj z sezamem, świeżymi listkami mięty i natki pietruszki oraz pestkami granatu.


Kalorie:

Całość (7 porcji) – ok. 1650kcal

1 porcja – ok. 236kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz