Tutaj możesz przeczytać pierwszą część - klik
PISTACJE- 569kcal/21,1g białka/45,8g tłuszczu/27,6g
węglowodanów/10,3g błonnika.
*Bogate w beta-karoten, witaminę B6 oraz potas; charakteryzuja
się również zawartością kwasu oleanolowego, dzięki czemu dzialają
przeciwzapalnie. Ich regularne spożycie zmniejsza poziom
złego cholesterolu
(LDL) oraz podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL). Chronią przed
szkodliwym działaniem enzymów wątrobowych. Najlepiej kupować je w formie nie
poddanej obróbce termicznej (niesolone, nieprażone).
*To w zasadzie nie orzechy, a rośliny strączkowe. Jednak ze
względu na dużą ilość tłuszczu w ich składzie często kwalifikuje się je, jako
orzechy. Jak sama nazwa wskazuje dojrzewają pod ziemią; posiadają największą
dawkę witaminy B3; są też bogate w białko. Ich zaletą jest dośc niska cena,
jednak często alergizują, zatem należy na nie uważać.
KOKOSY- 354kcal/3,3g białka/33,5g tłuszczu/15,2g
węglowodanów/9,0g błonnika.
*Kokosy to również orzechy! Wykorzystuje się zarówno jego
środkową, białą wyściółkę, jak i wodę kokosową, która jest niezmiernie
wartościowa! Co ciekawe w składzie zawiera kwas laurynowy, który występuje
również w mleku kobiecym. Coraz większą rzeszę zwolenników z
yskują wyroby z
kokosa, takie jak mleczko kokosowe, czy olej kokosowy. Korzystnie wpływają
również na pracę wątroby.
*To również orzechy, a przy tym niskotłuszczowe! Nietety
mają też mniejsze stężenie minerałów i witamin w porównaniu z pozostałymi
orzechami. Za to są bogatym źródłem witaminy C i maja wyjątkowy kremowy smak.
Każde z tych orzechów niekoniecznie trzeba używać do
przygotowania bardziej, czy mniej skomplikowanych potraw. Możecie po prostu w
trakcie dnia, wykorzystać je jako chrupiącą, a przy tym sycącą przekąskę. Jeśli
jednak zdecydujecie się włożyć nieco wysiłku w przygotowanie przekąski na bazie
orzechów to polecam:
Uwaga!
Wielu z nas uwielbia orzechy prażone, z których wydobywa się
wtedy najwięcej aromatu. Jednak nie można ich poddawać prażeniu w zbyt wysokiej
temperaturze, ponieważ niszczy ona składniki odżywcze, jak i zmienia zdrowe
tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe) w takie, których nie możemy łatwo
strawić (wolne kwasy tłuszczowe; tłuszcze trans), co sprzyja się ich odkładaniu
w organizmie. Ponadto zawarte w orzechach tłuszcze omega3 ulegają utlenieniu,
co sprawia, że wytwarzane są niebezpieczne dla organizmu wolne rodniki.
Aby uprażyć orzechy bez utraty wartości odżywczych należy
porządnie rozgrzać patelnię, bez dodatku żadnych tłuszczów, a następnie
równomiernie wrzucić na nią orzechy i w zależności od rodzaju orzechów prażyć
je przez około 15 sekund (w przypadku wiórków kokosowych i mniejszych orzechów)
do minuty (całe, duże orzechy). Podczas prażenia najlepiej jest lekko poruszać
patelnią, a po zakończeniu całego procesu orzechy przełożyć równomiernie do
zimnego naczynia, aby zatrzymać obróbkę termiczną.
Kilka rad:
-Lepiej unikać gotowych orzechów z dodatkami, tj. prażonych
w tłuszczu z solą, czy co gorsza w karmelu, bądź panierkach smakowych! Orzechy
wzbogacone o sztuczne dodatki chemiczne i poddane przeróżnym procesom
produkcyjnym, niestety tracą swoja wartość!
-Najlepiej kupować całe orzechy w łupinie (jest je łatwiej
przechowywać, rzadziej wysychają, czy pleśnieją)!
-Jeżeli kupiliście orzechy łuskane to najlepiej przechowywać
je w pojemnikach, w miejscu nienarażonym na działanie światła!
-Należy unikać również kupowania orzechów zmielonych od
niesprawdzonych producentów, ponieważ mogą być one wytwarzane ze spleśniałych,
czy zjełczałych orzechów!
Ważne dla
alergików!
Niestety orzechy są dość alergizującym produktem.
Najczęściej możemy się spotkać z alergiami na orzeszki ziemne, jednak również
inne rodzaje orzechów mogą uczulać. Najczęstsze objawy alergii na orzechy to:
swędzenie skóry, wysypka skórna, obrzęk warg, czy języka, nudności, wymioty, a
nawet wstrząs anafilaktyczny.
Ważne dla osób
dbających o sylwetkę!
Nawet garstka orzechów potrafi nasycić, dzięki czemu nie
będziemy sięgać po inne mniej wartościowe produkty. Ponadto orzechy mogą
również przyspieszyć metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej!
Ważne dla uczniów
i studentów!
Orzechy dzięki swoim właściwościom, a głównie zawartości
nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) oraz folianów, wpływają
pozytywnie na pracę mózgu! Ułatwiają pracę szarym komórkom, jednocześnie
poprawiając pamięć, czy koncentrację.
Ważne dla
sportowców!
Poleca się je wszystkim sportowcom, którzy potrzebują szybko
dostarczyć do organizmu solidną dawkę energii. Mają wysoką kaloryczność,
dlatego są podawane sportowcom, którzy bardzo intensywnie trenują i potrzebują
w niewielkiej ilości pokarmu dostarczyć do organizmu dużą dawkę energii.
Ważne dla wegan!
Orzechy są produktem, który z pewnością powinien znaleźć się
w diecie każdego weganina. Ich bogaty skład, tj. spora zawartość białka oraz
szereg witamin i minerałów (wapń, żelazo, fosfor, cynk) pozwalają na
zrównoważenie diety wykluczającej mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego.
Ciekawostka!
Czy wiecie, że orzechy przed spożyciem najlepiej jest
namoczyć przez kilka godzin (4-12 godzin)? Posiadają one w sobie substancje,
tzw. naturalne inhibitory enzymatyczne, które zapobiegają kiełkowaniu w
nieodpowiednich warunkach. Niestety te same substancje, dostając się do naszego
organizmu blokują enzymy trawienne, co może wpływać niekorzystnie na nasze
zdrowie. Niestety w ich składzie znajdziemy też kwas fitowy, który spowoduje,
że nie będziemy w stanie wchłonąć w 100% wszystkich cennych wartości, jakie
charakteryzują orzechy. Mocząc orzechy pozbawiamy je tych substancji oraz
oczyszczamy z ewentualnych zanieczyszczeń, czy zbędnych dodatków w postaci
choćby soli!
Orzechy stanowią bardzo wartością i ważną grupę produktów,
która powinna zagościć w diecie każdego z nas! Maja one zbawienny wpływ nie
tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd, dlatego olejki z orzechów są też
często wykorzystywane w kosmetyce! Nie bójcie się po nie sięgać w umiarkowanych
ilościach! Są pyszne, zdrowe i można z nich wyczarować cuda! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz